Dożynki wojewódzkie w Paczkowie oraz rozstrzygnięcie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.


Dnia 02.09.2018 br odbyły się Dożynki Wojewódzkie w Paczkowie. Uroczystość rozpoczęto mszą świętą w kościele pw. Św. Jana Ewangelisty. Barwny korowód dożynkowy przemaszerował na Stadion Miejski, gdzie odbywało się rozstrzygnięcie konkursów: Piękna Wieś Opolska, Wojewódzki Konkurs Koron Dożynkowych, Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów oraz Gminny Konkurs Koron Dożynkowych.

Nasze biuro do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, zgłosiło produkty pochodzenia zwierzęcego państwa Ziaja ze Staniszcz Wielkich. Małżeństwo przygotowało do konkursu dwa rodzaje serów: pierwszy pn. ” Ser wiosenny w zalewie czosnkowej” , drugi zgłoszony do odrębnej kategorii tzn. nominacja produktu do Perły, która skupia w sobie produkty i przetwory, które w ubiegłym roku zdobyły główną nagrodę. Oceną komisji konkursowej, Ser Lęśny zdobył nominacje do Perły 2018. Finał konkursu odbędzie się 30.09.2018 br w Poznaniu.

Gratulujemy i życzymy powodzenia w Poznaniu.