Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego


Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego

W Bierkowicach 2 lipca 2017 r. odbył się finał regionalny XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byli Opolskie Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

 

Jest to konkurs podkreślający siłę regionalnej tradycji kulinarnej drzemiącej na opolskiej wsi. Jego zadaniem jest prezentacja przez lokalne środowiska (małe masarnie, przetwórnie, koła gospodyń wiejskich a także samych rolników) ocalenie od zapomnienia  tradycyjnych,  produktów tego regionu. Wymogiem uczestnictwa w konkursie była mała skala wytwarzania i tradycyjne metody wywodzące się z kultywowanych w regionie zwyczajów. Kryteria konkursu zostały zróżnicowane, bo nie można w ten sam sposób oceniać np. miodu i kiełbasy. Wyodrębniono więc różne kategorie produktów i wśród nich znalazła się kategoria pochodzenia zwierzęcego. Jedną z pierwszych nagród zdobyło gospodarstwo rolne Państwa Grażyna, Helena i Jerzy Ziaja z Staniszcz Wielkich (powiat strzelecki) za „Ser Leśny”- który produkowany z mleka krowiego pochodzącego z własnego gospodarstwa, tradycyjną metodą według receptury przekazywanej pokoleniowo. Ser z całą pewnością jest prawdziwym arcydziełem.

 

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.