NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW 2018 LAUREACI KONKURSU Z POWIATU KRAPKOWICKIEGO


W  Paczkowie 2 września 2018 r. podczas Dożynek Wojewódzkich odbył się finał regionalny XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,  Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Konkurs odbywa się w czterech głównych kategoriach:

– produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
– produkty regionalne pochodzenia roślinnego
– napoje regionalne
– inne produkty regionalne

Zgłoszone do konkursu produkty z powiatu krapkowickiego zostały bardzo dobrze ocenione przez komisję i zajęły I miejsce w poszczególnych podkategoriach.


Podkategoria – produkty i przetwory mięsne

I miejsceGospodarstwo Rolne Jan Gorzellik i SEBA za  „świeczkę wieprzową”,                 


Podkategoria – wyroby cukiernicze

I miejsceCukiernia MAGOSZ za „lody Cassate” 


 Podkategoria – napoje bezalkoholowe

I miejsce –  Teresa i Norbert Kern Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka za „kompot z szarki”.


Wyróżnione zostały dwa produkty: „szplitry maślane” oraz „mus śliwkowy”.

 

Komisja nominowała „Kiełbasę w krauzie” z Gospodarstwa rolnego Anity i Jana Gorzellik do nagrody „PERŁA 2018”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „PERŁY”, odbędzie się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Smaki Regionów 30 września 2018 r.