Niedziela, 28 maja 2017 r, 148 dzień roku

KALENDARIUM











ROLNICTWO EKOLOGICZNE Informacje podstawowe





Czym jest rolnictwo ekologiczne?

2013-01-01
Rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji najbardziej przyjaznym środowisku. Jego zasady określone zostały w kilku rozporządzeniach, z których najważniejsze to:

1. Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (Dz. U. L. 189 z 20.07.2007 r., s.1);

2. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

Naczelną zasadą produkcji ekologicznej jest dbałość o glebę, wodę, bioróżnorodność, poprzez pobudzanie naturalnych mechanizmów ochronnych poszczególnych elementów środowiska.
Produkując żywność ekologiczną zarówno surową jak i przetworzoną należy pamiętać, że:

  • nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie;
  • w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne;
  • ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

    Jakość produkcji rolnej to w efekcie jakość środowiska, jakość żywności, a więc i jakość naszego zdrowia. Wiele badań potwierdza, że konwencjonalna, chemiczna produkcja żywności przyczynia się do niszczenia środowiska, powstawania kosztów, za które tak naprawdę płacimy własnym zdrowiem. Także coraz liczniejsze są badania potwierdzające, że wdrażając rolnictwo ekologiczne chronimy środowisko, chronimy własne zdrowie.

    Żywność wyprodukowana metodami ekologicznymi wykazuje wyższą zawartość wielu cennych dla zdrowia związków i jest coraz częściej polecana osobom dotkniętym różnymi schorzeniami. Produkty ekologiczne, zawierają więcej ważnych dla zdrowia związków o charakterze przeciwulteniającycm, takich jak: polifenole, karotenoidy czy witaminy. Jednocześnie zawierają mniej azotanów i azotynów. Badania wykazują także wyższą zawartość witaminy C w ekologicznych owocach i warzywach w porównaniu do konwencjonalnych odpowiedników.

    Należy pamiętać, że określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”, „tradycyjna”, „prosto z gospodarstwa”, itp. Jednakże, pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną. Pozostałe sformułowania są nazwami stworzonymi dla celów marketingowych żywności konwencjonalnej i często wprowadzają w błąd konsumenta, sugerując, że ma do czynienia z produktami rolnictwa ekologicznego.

    Producent rolny chcący się podjąć produkcji ekologicznej powinien wypełnić zgłoszenie KLIKNIJ < przejdź do strony , i przesłać je do wybranej jednostki kontrolującej KLIKNIJ < przejdź do strony , która następnie co roku weryfikuje działalność producenta rolnego/przetwórcy.

    Od momentu złożenia zgłoszenia i przyjęcia go przez jednostkę certyfikującą, producent rolny podlega okresowi przestawiania (konwersji) na produkcję ekologiczną. Czas jego trwania uzależniony jest od rodzaju upraw występujących w gospodarstwie i poddanych kontroli i trwa od 2 do 3 lat. Po tym okresie jeśli kontrola przeprowadzona przez jednostkę w gospodarstwie przebiegnie pomyślnie, producent uzyskuje certyfikat, który co roku jest odnawiany.








  • Zobacz
    ROLNICTWO EKOLOGICZNE

      ° Konkursy


    Zobacz nasze fotografie
    Powiększenie


    WYKAZ WYDARZEŃ
    OODR Łosiów


    Maj 2017
    Nd Po Wt Śr Cz Pt So
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
         







    Subskrypcja e-mail
    Chcesz otrzymywać najnowsze informacje? Podaj swój e-mail
























    Jeżeli widzisz błąd, napisz
    Aktualizacja: 11-12-2015, 08:51:00
    Copyright © 2000-2016 OODR Łosiów
    Informacje telefoniczne: 77 412 53 80

    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi     Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa     Agencja Nieruchomości Rolnych     Agencja Rynku Rolnego     Samorząd Województwa Opolskiego     Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego     Główny Inspektorat Weterynarii     Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa     Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Statystyka: 12 miesięcy, dzisiaj: 431
    Użytkowników online: 10


    Zamknij