Środa, 24 maja 2017 r, 144 dzień roku

KALENDARIUM











ROLNICTWO EKOLOGICZNE Konkursy





Najlepsze gospodarstwa ekologiczne w województwie opolskim 2013

2013-10-02
Tegoroczny konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie opolskim zgromadził 7 gospodarstw, które miały możliwość wzięcia udziału w jednej z dwóch kategorii:
a) ochrona środowiska i ekologia
b) ekologiczna produkcja towarowa


Konkurs był realizowany przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w partnerstwie z Agencją Rynku Rolnego OT/Opole oraz przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego.

Rolnicy posiadający certyfikat zgodności z produkcją ekologiczną, byli oceniani przez komisję Konkursową w dniach 19-21 sierpnia 2013 r. i zajęli następujące miejsca:

Kategoria: ochrona środowiska i ekologia:

I Miejsce - Iwona Frasek, Szczedrzyk;
II Miejsce - Danuta i Edward Majewscy, Lubicz;
III Miejsce - Anna Olender, Karczów.

Kategoria: ekologiczna produkcja towarowa:

I Miejsce - Marcin i Bernadeta Luks, Borzysławice;
II Miejsce - Teresa i Jan Soboń, Proślice;
III Miejsce - Robert Duś, Lipki;
Wyróżnienie - Janusz i Sylwia Zając, Ligota Bialska.

W dniu 31 sierpnia 2013 r. podczas Europejskich Targów Innowacji i Przedsiębiorczości na Obszarach Wiejskich, zorganizowana została konferencja podsumowująca konkurs, a także wręczono nagrody i dyplomy uczestnikom konkursu.


Poniżej prezentacja gospodarstw I-miejscowych.


Ekologiczne gospodarstwo demonstracyjne Ekozagroda „Jabłoniowy Sad”

Iwona Frasek
Szczedrzyk (powiat opolski)
strona internetowa: www.ekozagroda.pl

Jednostka Certyfikująca: Agrobiotest
Numer certyfikatu: PL-EKO-07-05073(12)

Ekologiczne gospodarstwo rolne o powierzchni całkowitej 9,50 ha.
Powierzchnia UR: 9,37 ha, w tym:
GO: 2,74 ha
SAD: 1,16 ha
TUZ: 5,47 ha;



Gospodarstwo ekologiczne, położone we wsi Szczedrzyk na trasie Opole-Turawa. Należy do bazy demonstracyjnych gospodarstw ekologicznych. W gospodarstwie prowadzi się produkcję mieszaną roślinno-zwierzęcą. W produkcji roślinnej dominują uprawy sadownicze, wśród których można spotkać stare odmiany jabłoni takie jak: Albrecht, Königin czy Berlepsch. Poza uprawami sadowniczymi gospodarstwo uprawia dużą różnorodność warzyw, także topinambura oraz owies.

W produkcji zwierzęcej właściciele wprowadzili już kilka lat temu, a obecnie poszerzają produkcję węgierskiej świni pastwiskowej - Mangalicy. Jest to stara rasa, która w gospodarstwie Państwa Frasków bardzo dobrze się zaaklimatyzowała i zwierzęta mają stworzone wspaniałe warunki (wolny wybieg, bardzo dużo przestrzeni). Obecnie w gospodarstwie jest 1 knur, 7 macior, 2 tuczniki i 20 warchlaków.

Zmianowanie w gospodarstwie jest dostosowane do klas gleb (IV-V klasa bonitacyjna). GO pokryte są w znaczny procencie w okresie zimy. W uprawach występują rośliny strukturotwórcze, a rośliny miododajne głównie na łąkach. W uprawach zwraca się uwagę na sąsiedztwo roślin.
W otoczeniu gospodarstwa występuje wiele zadrzewień i zakrzewień, oczko wodne.



W gospodarstwie wprowadzono nowość w uprawach, tzw. permakulturę, polegającą najogólniej na projektowaniu środowiska, wskutek czego tworzy się zrównoważone powiązania pomiędzy zabudowaniami gospodarczymi i systemami rolniczymi na wzór naturalnych ekosystemów.
Poza produkcją rolniczą gospodarstwo bardzo aktywnie działa w zakresie krzewienia edukacji ekologicznej i środowiskowej dla dzieci, młodzieży, studentów. Aktywnie współpracuje ze szkołami, instytucjami edukacyjnymi i naukowymi. Bierze udział w licznych projektach na rzecz poprawy jakości środowiska przyrodniczo-rolniczego. W roku 2011 gospodarstwo było finalistą krajowego etapu konkursu WWF na „Rolnika roku regionu Morza Bałtyckiego” w roku bieżącym, gospodarstwo zdobyło wyróżnienie w tymże konkursie na szczeblu krajowym.

Ekozagroda jest członkiem międzynarodowej organizacji WWOOF, która umożliwia przyjmowanie wolontariuszy w gospodarstwie, chcących obcować z przyrodą, poprzez wspólną, wykonywaną z gospodarzami pracę. Gospodarstwo także aktywnie działa w LGD Kraina Dinozaurów, Współpracuje z RCRE w Opolu w zakresie rolnictwa ekologicznego, ochrony środowiska, zdrowego stylu życia.
Właściciele często przyjmują wycieczki szkolne i przedszkolne. Posiadają opracowane autorskie scenariusze lekcji przyrodniczych, także w języku niemieckim, porozumiewają się również w języku angielskim i hiszpańskim.


Ekologiczne gospodarstwo
Marcin i Bernadeta Luks, Borzysławice (powiat Kędzierzyn-Koźle)

marcin.luks@wp.pl

Jednostka Certyfikująca: PNG
Numer certyfikatu: PL-EKO-02-001494(12)

Ekologiczne gospodarstwo rolne o charakterze towarowym, o powierzchni całkowitej
27,10 ha.
Powierzchnia UR: 26,44 ha, w tym:
GO: 26,47 ha.
Gleby występujące w gospodarstwie należą do klasy: II, III i IV.



Gospodarstwo prowadzi głownie produkcję roślinną z ukierunkowaniem na produkcję zbóż, niemniej znaczny jest także udział warzyw (w tym ziemniaków), jak i roślin strączkowych.
W okresie zimy GO w 100% pokryte są roślinnością (oziminy + poplony).

W uprawach warzyw występuje bardzo duża różnorodność: szpinak, marchew, buraki ćwikłowe, cebula, dynia, pietruszka, cebula, pomidory, topinambur, seler, ogórek. W mniejszych ilościach w ogrodzie przydomowym uprawiane są śliwki, jabłka, gruszki, maliny.
Gospodarstwo jest w pełni wyposażone w park maszynowy. Nie korzysta z usług rolniczych. Posiada kombajn zbożowy i ziemniaczany.

Blisko 100% produkcji kierowane jest na sprzedaż. Część zbóż wykorzystywana jest na skarmianie kur (50 sztuk). Asortyment produktów nieprzetworzonych, kierowanych na sprzedaż obejmuje niemal wszystkie wymienione uprawy. Gorczyca i wyka pozyskiwane na ziarno, wykorzystywane są następnie na siew międzyplonów.

Plonowanie roślin w gospodarstwie można ocenić jako średnio-wysokie. Z uwagi na mniej korzystne warunki pogodowe w bieżącym roku rolnik ocenia, że tegoroczne zbiory są nieco niższe niż zwykle. Według oceny gospodarza lata suche i ciepłe są bardziej sprzyjające dla upraw zbóż, które plonują lepiej (np. około 50 dt/ha - orkisz).

Odbiorcami produktów są:
a) młyn PROBIO w Czechach;
b) lokalne sklepy spożywcze;
c) piekarnie;
d) wytwórnia makaronów NIRO - producent bio-makaronów;
e) przetwórnia szpinaku;
f) 12 sklepów z żywnością ekologiczną na Śląsku.



Rolnik prowadzi sprzedaż fakturowaną i w mniejszej ilości bezpośrednią z gospodarstwa. W latach 2008-2010 rolnik współpracował z firmą Südzucker, w zakresie uprawy buraka cukrowego metodą ekologiczną. Bardzo aktywnie działa w zakresie poszukiwania nowych rynków zbytu. Jest członkiem Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego, PKE w Gliwicach, współpracuje z IWarz ze Skierniewic Na terenie gospodarstwa jest także pozyskiwany miód (zgodnie z przepisami nie stanowi ekologicznej produkcji).









Zobacz
ROLNICTWO EKOLOGICZNE

  ° Konkursy


Zobacz nasze fotografie
Powiększenie


WYKAZ WYDARZEŃ
OODR Łosiów


Maj 2017
Nd Po Wt Śr Cz Pt So
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
*** 24
25
26
27
28
29
30
31
     







Subskrypcja e-mail
Chcesz otrzymywać najnowsze informacje? Podaj swój e-mail
























Jeżeli widzisz błąd, napisz
Aktualizacja: 11-12-2015, 08:51:00
Copyright © 2000-2016 OODR Łosiów
Informacje telefoniczne: 77 412 53 80

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi     Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa     Agencja Nieruchomości Rolnych     Agencja Rynku Rolnego     Samorząd Województwa Opolskiego     Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego     Główny Inspektorat Weterynarii     Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa     Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Statystyka: 12 miesięcy, dzisiaj: 287
Użytkowników online: 13