Ważniejsze choroby drzew owocowych


Powodzenie w walce z chorobami drzew owocowych zależy od właściwego zidentyfikowania z jaką chorobą mamy do czynienia i wybrania odpowiedniej metody leczenia roślin, ograniczając do minimum stosowanie środków chemicznych. Szczególnie, jeżeli chcemy aby nasze ogrody przydomowe i działkowe były źródłem zdrowej żywności, wolnej od pestycydów.

Przede wszystkim należy jednak podejmować działania profilaktyczne, zapobiegające rozprzestrzenianiu się chorób:

 

– eliminowanie źródła choroby znajdującego się w koronie drzewa poprzez wycinanie porażonych pędów jeszcze we wczesnym stadium porażenia, a także regularne prześwietlające cięcie drzew owocowych, dzięki któremu korony lepiej „oddychają” i zmniejsza się ryzyko rozprzestrzeniania chorób grzybowych,

– zabezpieczanie ran drzew bezpośrednio po cięciu pastami ochronnymi (np. Funabenem czy Dendromalem), zabiegi te przyspieszają zabliźnianie się ran i dzięki temu ograniczają rozprzestrzenianiu się chorób zgorzelowych kory oraz raka bakteryjnego drzew owocowych,

– unikanie przenoszenia patogenów na narzędziach do cięcia drzew i krzewów (narzędzia dezynfekujemy w roztworach 70% alkoholu lub 10% podchlorynu sodu),

– usuwanie źródeł infekcji pierwotnej jakimi są zmumifikowane owoce pozostawione na drzewach oraz opadłę z zarażonych drzew liście, dzięki temu wiosną nie będą stanowiły one źródła zakażenia .

Początek formularza

Ważniejsze choroby drzew owocowych – objawy i zwalczanie

 

ŚLIWA

Rak bakteryjny drzew owocowych – choroba bakteryjna: bakteria Pseudomonas syringae

Objawy: Objawami choroby są  brunatniejące i zamierające kwiaty, pokryte brunatnymi plamami gnilnymi liście oraz rany i pęknięcia z naciekami gumy na pniach i konarach. Chorobie sprzyjają rany i skaleczenia kory oraz drewna.

Profilaktyka i zwalczanie ekologiczne:

– usuwanie porażonych części drzewa

– przy silnej infekcji usuwanie chorych gałęzi lub wycinanie całych drzew

– niszczenie owadów powodujących uszkodzenia drewna

– zapobieganie zimowym pękaniom kory

– zabezpieczanie ran powstałych po cięciu

Szarka (ospowatość śliw) – choroba wirusowa: Plum pox virus

Objawy: Objawami tej groźnej choroby są żółte, pierścieniowe plamy na liściach oraz fioletowe, wgłębione plamy na dojrzewających owocach. W miejscu plam miąższ owoców robi się czerwonawy, gąbczasty i może zawierać drobiny stwardniałej gumy. Owoce są niesmaczne i tracą wartość użytkową. Chorobie sprzyja obecność mszyc oraz roślin żywicielskich (np. komosy).

Profilaktyka i zwalczanie ekologiczne:

– pozyskiwanie drzewek ze sprawdzonego źródła (podkładki i zrazy mogą przenosić chorobę)
– zwalczanie mszyc (głównie: śliwowo-kocankowej, śliwowo-ostowej i śliwowo-trzcinowej)
– niszczenie chwastów (min. komosy)

– wycinanie chorych drzew, szczególnie dziko rosnących

– uprawa odmian odpornych lub tolerancyjnych na szarkę (min.”Stanley”, „Węgierka wczesna”, „Opal”)

Zwalczanie chemiczne: obecnie brak zarejestrowanych środków

 

Torbiel śliw – choroba grzybowa: Taphrina pruni

Objawy: choroba objawia się zmianami na owcach, które stają się wydłużone, przerośnięte, zdeformowane (zgięte) i pokryte szarym nalotem. We wnętrzu ich skórzastego, zwartego miąższu brak jest pestki. Owoce tracą wartość użytkową (choroba może doprowadzić do całkowitej utraty plonu). Chorobie sprzyja wilgotna pogoda oraz pozostające pod drzewami opadłe, zakażone owoce.

Profilaktyka i zwalczanie ekologiczne: usuwanie i niszczenie zakażonych owoców
oraz uprawa odmian tolerancyjnych na chorobę (min. „Amerys”, „Renkloda Ulena”, „Węgierka Dąbrowicka”)

Zwalczanie chemiczne: obecnie brak zarejestrowanych środków

 

CZEREŚNIA

Drobna plamistość liści drzew pestkowych – choroba grzybowa: Blumeriella jaapi

Objawy: Powszechna choroba drzew pestkowych, objawiająca się powstawaniem na liściach (V-VII) bardzo licznych, drobnych, początkowo zielonych, następnie brunatniejących plamek. Silnie porażone liście przedwcześnie opadają, powodując obniżenie wielkości i jakości plonu oraz osłabienie całego drzewa. Chorobie sprzyja wysoka wilgotność powietrza.

Profilaktyka i zwalczanie ekologiczne: grabienie i niszczenie chorych, opadłych z drzewa liści

Zwalczanie chemiczne np.: Topsin M 500 S.C., Biszop 80 WG, Kapelan 80 WG

 

 

WIŚNIA

Gorzka zgnilizna wiśni – choroba grzybowa (Glomerella cingulata)

Atakująca głównie owoce. Jej wystąpieniu sprzyja wilgotna pogoda, panująca w okresie dojrzewania wiśni.

Objawy: są to brunatno-szare, zapadnięte plamy gnilne pojawiające się na owocach. W sprzyjających warunkach na ich powierzchni widać jasnopomarańczowe skupiska zarodników grzyba. Porażone owoce gniją, kurczą się i pozostają na drzewie w postaci mumii. W następnym sezonie stanowią źródło infekcji, dlatego należy je usuwać i niszczyć. Przy silnym porażeniu konieczny jest również oprysk środkami chemicznymi (np. Kaptan Plus 71,5 WP, Sadoplon 75 WP, Biszop 80 WG, Kapelan 80 WG).

 

JABŁOŃ

Parch jabłoni – groźna choroba wywoływana przez grzyb Venturia inaequalis.

Objawy:  oliwkowe, nekrotyczne plamy na młodych liściach, które z czasem powiększają się i brunatnieją. W miejscu plam tkanka zasycha i wykrusza się. Na porażonych owocach plamy przybierają postać pękających, brunatnych i zgrubiałych strupów. Choroba powoduje obniżenie wielkości i jakości plonu oraz uniemożliwia przechowywanie jabłek. Walka z patogenem polega głównie na zastosowaniu odpowiednich preparatów ochrony roślin (np. Merpan 80 WG, Kaptan Zaw.50 WP, Polyram 70 WG ). Skuteczność zabiegów w dużej mierze zależy jednak od doboru właściwego preparatu, dostosowanego do aktualnie panujących warunków klimatycznych i fazy rozwojowej drzewa.

Mączniak jabłoni – popularna choroba wywołana przez grzyb Podosphaera leucotricha .  Objawy: widoczne są już na młodych liściach, które tuż po rozwinięciu są zdeformowane i pokryte białym, mączystym nalotem. Choroba obejmuje również pąki kwiatowe, które pokrywają się białym nalotem, brunatnieją, zamierają i nie zawiązują owoców. Pierwszym zabiegiem pomagającym zwalczyć chorobę jest usuwanie wszystkich porażonych pędów podczas wiosennego cięcia drzew. Dodatkowo należy przeprowadzić opryski (np. Discus 500 WG, Kendo 50 EW, Topas 100 EC).

 

BRZOSKWINIA

Kędzierzawości liści brzoskwini- wywołana przez grzyb Taphrina deformans

Objawy: rozwijające się tuż po kwitnieniu drzew liście porażone kędzierzawością liści brzoskwini są jasnozielone, silnie pofałdowane i bardzo kruche. W trakcie wzrostu liści rozrasta się również grzybnia w przestrzeniach międzykomórkowych ich tkanki miękiszowej, stąd ich liczne pofałdowania. Jasnozielone liście szybko przebarwiają się na żółto, a następnie na karminowo. Ich blaszka liściowa na skutek rozrostu grzybni grubieje i staje się krucha. Na jej powierzchni, na skutek dojrzewania wypełnionych zarodnikami worków pojawia się szary, matowy nalot.

Zwalczanie: w okresie bezlistnym, przed rozpoczęciem wegetacji zalecane jest stosowanie preparatów miedziowych: Miedzian Extra 350 SC.

W okresie bezlistnym, najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków, można stosować preparaty dodynowe: Syllit 65 WP, Miedzian 50 WP (1%) – wykorzystywany także jesienią. Z kolei preparat Thiram Granuflo 80 WG, w którym substancją aktywną jest tiuram, stosuje się od późnej jesieni do wczesnej wiosny, czyli w okresie od opadnięcia liści do fazy nabrzmiewania pąków.

 

GRUSZA

Rdza gruszy – wywołuje dwudomowy grzyb Gymnosporangium sabinae. Do przeprowadzenia pełnego cyklu rozwojowego patogen potrzebuje dwóch gospodarzy. Jego główni żywiciele to liczne gatunki jałowca – zwłaszcza sabiński.

Objawy: objawy świadczące o porażeniu gruszy przez rdzę pojawiają się wiosną na młodych liściach gruszy. Od maja można zaobserwować małe, pomarańczowożółte plamy na górnej części liści gruszy. Z biegiem czasu powierzchnia plam powiększa się i przybierają one postać jaskrawo pomarańczowych narośli. W tych miejscach liście grubieją i sztywnieją. Narośle są w środku gąbczaste. W lecie na dolnej części liści formują się stożkowate, żółte skupienia zarodników. Porażone liście przedwcześnie opadają z drzew.

Zapobieganie rdzy gruszy to przede wszystkim unikanie sadzenia w pobliżu grusz jałowca sabińskiego, który jest żywicielem pośrednim patogenu powodującego tę chorobę. Niestety na terenie ogrodów działkowych jest to ciężkie do wykonania, ze względu na coraz większą popularność nasadzeń z roślin ozdobnych. Zarodniki grzyba, przenoszone z jałowców dzięki podmuchom wiatru, potrafią przedostawać się na odległość kilkuset metrów, a nawet kilku kilometrów.

Zwalczanie chemiczne : Zato 50 WG