Soja jest bardzo wartościową rośliną paszową za sprawą zawartości białka o bogatym składzie aminokwasowym. Choć należy do najstarszych uprawnych na świecie, możliwość uprawy w Polsce pojawiła się w połowie XX wieku, kiedy uzyskano odmiany nadające się do upraw w strefie klimatycznej kraju.
W celu ułatwienia uprawy soi, Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Warszawie we współpracy z Instytutem Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach opracowała Instrukcję nawożenia soi i udostępniła ją na swojej stronie internetowej pod adresem: https://schr.gov.pl/p,270,instrukcja- nawozenia-soi
Instrukcja nawożenia soi w sposób syntetyczny i przejrzysty przedstawia zagadnienia dotyczące m.in. metod pobierania próbek gleby do badań odczynu i zasobności w składniki mineralne w uprawie soi, zasad pobierania próbek gleby do oznaczania zawartości azotu mineralnego, sposobów obliczania dawek składników nawozowych (CaO, N, P, K, Mg, S).