Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / Konkursy / XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

6 czerwca 2024 18
REKLAMA

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:

I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda – Kiełbasa z kozy w krauzie – ,,Ranczo w dolinie Odry”, Krystyna Henzel

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda – Sandacz Otmuchowski – KGW Kijów

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

  • Dymiona koza – ser kozi wędzony – Kozia ferma Aneta Pająk
  • Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance – OSM w Oleśnie

Podkategoria: miody

I nagroda:

  • Miód z sadu – Pasieka Zapylone Kewin Kroll

Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

  • Metka – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
  • Jesiotr opolski – KGW w Dąbrowie
  • Izbicki ser smażony – Wiejskiej Dobroci Piotr Paterok
  • Ser twarogowy kozi – Aleksandra Wierszak
  • Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały

II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Kraple – pączki – Cukiernia Magosz Maria Magosz

Tort Pani Rejentowej – weselny – KGW w Bogdanowicach

Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary

Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  • Cykata z rabarbaru – SKGW w Chrościnie
  • Pflaumus – Lidia Frania

III. Napoje regionalne

Podkategoria: Napoje bezalkoholowe

I nagroda – Mjodek imbirowy omy Hejdli – KGW w Wawelnie

Podkategoria: Napoje alkoholowe

I nagroda:

  • Piwo Hubertus Saison – Browar Opolski

 Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne:

  • Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon
  • Nalewka miętowa – SKGW Chrzelice

IV. Inne produkty regionalne

I nagroda – Murzin – KGW w Dąbrowie

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” w kategorii produkt następujące produkty:

  • ,,Namysłowski złoty” – Anna Smreczak
  • Rudnicki miód akacjowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne ,,MAJA”, Andrzej Krzak
  • Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
  • Chałka – Gminna Spółdzielna ,,Samopomoc Chłopska”
  • Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Cukiernia Magosz Maria Magosz
  • Windbojtle – Lidia Frania
  • Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
  • Rumtopf – KGW Kazimierz

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:

I miejsce Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

II miejsce KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami

III miejsce KGW w Zimna Wódka za Żur na swojskiej maślance i polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą

Wyróżnienie KGW w Kuniowie za Zupę Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem okraszone cebulką

Nominację do nagrody „Perła 2024” w kategorii potrawa otrzymała Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami oraz KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami.


Piotr Rzeszut Specjalista Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 774437132
Data publikacji: 6 czerwca 2024 Wyświetlenia: 241