XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
REKLAMA
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:
I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda – Kiełbasa z kozy w krauzie – ,,Ranczo w dolinie Odry”, Krystyna Henzel
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda – Sandacz Otmuchowski – KGW Kijów
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
- Dymiona koza – ser kozi wędzony – Kozia ferma Aneta Pająk
- Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance – OSM w Oleśnie
Podkategoria: miody
I nagroda:
- Miód z sadu – Pasieka Zapylone Kewin Kroll
Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Metka – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
- Jesiotr opolski – KGW w Dąbrowie
- Izbicki ser smażony – Wiejskiej Dobroci Piotr Paterok
- Ser twarogowy kozi – Aleksandra Wierszak
- Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały
II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Kraple – pączki – Cukiernia Magosz Maria Magosz
Tort Pani Rejentowej – weselny – KGW w Bogdanowicach
Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary
Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Cykata z rabarbaru – SKGW w Chrościnie
- Pflaumus – Lidia Frania
III. Napoje regionalne
Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
I nagroda – Mjodek imbirowy omy Hejdli – KGW w Wawelnie
Podkategoria: Napoje alkoholowe
I nagroda:
- Piwo Hubertus Saison – Browar Opolski
Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne:
- Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon
- Nalewka miętowa – SKGW Chrzelice
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda – Murzin – KGW w Dąbrowie
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” w kategorii produkt następujące produkty:
- ,,Namysłowski złoty” – Anna Smreczak
- Rudnicki miód akacjowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne ,,MAJA”, Andrzej Krzak
- Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
- Chałka – Gminna Spółdzielna ,,Samopomoc Chłopska”
- Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Cukiernia Magosz Maria Magosz
- Windbojtle – Lidia Frania
- Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
- Rumtopf – KGW Kazimierz
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:
I miejsce Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
II miejsce KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
III miejsce KGW w Zimna Wódka za Żur na swojskiej maślance i polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą
Wyróżnienie KGW w Kuniowie za Zupę Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem okraszone cebulką
Nominację do nagrody „Perła 2024” w kategorii potrawa otrzymała Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami oraz KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami.
![](https://oodr.pl/wp-content/uploads/2021/08/cropped-OODR-Favicon.png)
Wydarzenia tematyczne
Krapkowice
Krapkowice
Kędzierzyn-Koźle
Kędzierzyn Koźle
Strzelce Opolskie
Kujakowice Górne
Kujakowice Górne
Kujakowice Górne
Chrząstowice
Chrząstowice
Kujakowice Górne
Jarnołtówek
Kędzierzyn Koźle
Prudnik
Brzeg
Namysłów
Namysłów
Kujakowice Górne
Kujakowice Górne
Krapkowice
Chrząstowice
Prudnik
Podobne publikacje
Szkolenie dla rolników dot. antybiotykooporności – e-Learning
Bezpłatne szkolenie dla rolników na platformie e-learningowej OODR pn. „Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej – szkolenie dla beneficjentów ekoschematu Dobrostan zwierząt” Zapraszamy na bezpłatne szkolenie wszystkich rolników realizujących interwencję dotyczącą dobrostanu zwierząt, którzy zgodnie z ustawą o PS WPR 2023-2027 zobowiązani są do jednorazowego odbycia szkolenia z...
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń. Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt: I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria:...
Wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym”
W dniach 25-26.04.2024r. odbył się wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wzięło w nim udział 40 osób, w tym partnerzy LPW:...
Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej
Realizacja Planu Operacyjnego KSOW 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej” Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje szkolenie połączone z warsztatami polowymi pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w...
Cykl szkoleń dla rolników PS WPR 2023-2027
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach interwencji 14.1 Doskonalenie zawodowe rolników objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 organizuje cykl szkoleń dla ostatecznych odbiorców na obszarze województwa opolskiego. Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów...
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego...
Komunikat dotyczący zasad rejestracji podmiotów uprawiających ziemniaki inne niż sadzeniaki w Polsce
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu przypomina, że podmioty zajmujące się uprawą, magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem, wprowadzaniem lub przemieszczaniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ziemniaków muszą być wpisane do Urzędowego Rejestru Podmiotów Profesjonalnych (URPP) prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Zakres rejestracji uregulowany jest w rozporządzeniu Ministra...
Bobry na terenach rolniczych – kłopotliwi sprzymierzeńcy
Bóbr europejski Castor fiber jest największym krajowym gryzoniem. Osiąga wagę od 18 do 29 kilogramów i długość ciała od 90 do 110 cm. Zamieszkuje siedliska wodno-lądowe, może osiedlać się na terenach leśnych czy bagnistych, ale coraz częściej można go też spotkać na terenach rolniczych, gdzie buduje tamy na rzekach,...
Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – III etap. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie...
Lista odmian zalecanych 2024
LISTA ODMIAN ZALECANYCH DO UPRAWY W WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM NA ROK 2024 Lp. Odmiana Rok wpisania na LOZ Wartość technologiczna /Typ odmiany PSZENICA OZIMA 1 AREVUS 2024 chlebowa 2 ARTIST 2016 chlebowa 3 EUFORIA 2022 jakościowa 4 KWS DONOVAN 2021 chlebowa 5 LG KERAMIK 2022 chlebowa 6 LINUS 2012 jakościowa...
Skąd się wzięło OZE? Fotowoltaika – historia prawdziwa
Na samym wstępie wypadało by wytłumaczyć co oznacza skrót OZE? Jest to „odnawialne, niekopalne źródła energii obejmujące energię wiatru, energię promieniowania słonecznego, energię aerotermalną, energię geotermalną, energię hydrotermalną, hydroenergię, energię fal, prądów i pływów morskich, energię otrzymywaną z biomasy, biogazu, biogazu rolniczego oraz z biopłynów” (Ustawa z 20 lutego...
Instalacja fotowoltaiczna off-grid – o co tu chodzi?
Temat fotowoltaiki jest już powszechnie znany, patrząc na połacie dachowe, pola czy duże budynki inwentarskie, możemy dostrzec mieniące się w słońcu panele fotowoltaiczne. Dynamika rozwoju i coraz nowsze możliwości tworzenia tego typu instalacji, pchnęły nas do patrzenia na temat fotowoltaiki w sposób innowacyjny – rozszerzony. Tradycyjny schemat instalacji fotowoltaicznej...