Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / Konkursy / XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

15 kwietnia 2024 21
REKLAMA

Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego oraz Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

Xxiii Edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 2 czerwca 2024 r., podczas Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej.

KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH:

KATEGORIA: PRODUKT

Celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ: każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt

Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
– podkategorie:

  • Produkty i przetwory mięsne
  • Produkty i przetwory z ryb
  • Produkty mleczne
  • Miody

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
– podkategorie:

  • Przetwory owocowe
  • Przetwory warzywne
  • Produkty zbożowe
  • Wyroby cukiernicze

Napoje regionalne
– podkategorie:

  • Napoje bezalkoholowe
  • Napoje alkoholowe

 Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

NAGRODY:

  • po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1 200 zł),
  • 2 wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).

KATEGORIA POTRAWA:

 Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych, promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego, identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.

WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:

  • zupy lub przystawki
  • dania głównego

Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ:

dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.

NAGRODY

  • I miejsce- 2 000 zł
  • II miejsce – 1 500 z
  • III miejsce – 1 000 zł
  • maksymalnie trzy wyróżnienia (600 zł)

oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2024”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w trakcie Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2024” zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu.

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 13 maja 2024 r.

Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie lub do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów:

  • Pani Renata Wojas, tel. 77 44 143, 600 403 526,
  • Pani Jadwiga Tymrakiewicz, 77 44 37 143.

Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego:

  • Pani Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 108, 109
  • Pan Szymon Ostaszewski, tel. 77 44 82 159

Xxiii Edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów


Jadwiga Tymrakiewicz Główny Specjalista Dział SIR 774437144
Data publikacji: 15 kwietnia 2024 Wyświetlenia: 349