Strona Główna / Konkursy / XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

15 kwietnia 2024 9
REKLAMA

Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego oraz Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

Xxiii Edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 2 czerwca 2024 r., podczas Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej.

KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH:

KATEGORIA: PRODUKT

Celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ: każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt

Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
– podkategorie:

  • Produkty i przetwory mięsne
  • Produkty i przetwory z ryb
  • Produkty mleczne
  • Miody

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
– podkategorie:

  • Przetwory owocowe
  • Przetwory warzywne
  • Produkty zbożowe
  • Wyroby cukiernicze

Napoje regionalne
– podkategorie:

  • Napoje bezalkoholowe
  • Napoje alkoholowe

 Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

NAGRODY:

  • po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1 200 zł),
  • 2 wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).

KATEGORIA POTRAWA:

 Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych, promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego, identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.

WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:

  • zupy lub przystawki
  • dania głównego

Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ:

dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.

NAGRODY

  • I miejsce- 2 000 zł
  • II miejsce – 1 500 z
  • III miejsce – 1 000 zł
  • maksymalnie trzy wyróżnienia (600 zł)

oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2024”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w trakcie Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2024” zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu.

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 13 maja 2024 r.

Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie lub do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów:

  • Pani Renata Wojas, tel. 77 44 143, 600 403 526,
  • Pani Jadwiga Tymrakiewicz, 77 44 37 143.

Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego:

  • Pani Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 108, 109
  • Pan Szymon Ostaszewski, tel. 77 44 82 159

Xxiii Edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów


Pliki do pobrania
Regulamin konkursu Karta zgłoszenia w kategorii PRODUKT (wersja do wydruku .pdf) Karta zgłoszenia w kategorii PRODUKT (wersja edytowalna .doc) Karta zgłoszenia w kategorii POTRAWA (wersja do wydruku .pdf) Karta zgłoszenia w kategorii POTRAWA (wersja edytowalna .doc)

Źródła
  • https://zesmakiem.opolskie.pl/xxiii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-ogloszona/

  • Jadwiga Tymrakiewicz Główny Specjalista Dział SIR 774437144
    Data publikacji: 15 kwietnia 2024 Wyświetlenia: 155

    Wydarzenia tematyczne

    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 17 lipca 2024 ul. Opolska 15 46-053
    Chrząstowice
    Szkolenie Ekoschemat – dobrostan zwierząt 18 lipca 2024 ul. Opolska 15 46-053
    Chrząstowice
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 24 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 25 lipca 2024 Pokrzywna 48 48-267
    Jarnołtówek
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 26 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
    Kędzierzyn Koźle
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 31 lipca 2024 ul. Łucznicza 1 48-200
    Prudnik
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 4 września 2024 ul. Kardynała Wyszyńskiego 23 49-300
    Brzeg
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 11 września 2024 Pl. Wolności 12a 46-100
    Namysłów
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 17 września 2024 Pl. Wolności 12a 46-100
    Namysłów
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 18 września 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 19 września 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 24 września 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
    Krapkowice
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 25 września 2024 ul. Opolska 15 46-053
    Chrząstowice
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 27 września 2024 ul. Łucznicza 1 48-200
    Prudnik

    Podobne publikacje

    Szkolenie dla rolników dot. antybiotykooporności – e-Learning

    Bezpłatne szkolenie dla rolników na platformie e-learningowej OODR  pn. „Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej – szkolenie dla beneficjentów ekoschematu Dobrostan zwierząt” Zapraszamy na bezpłatne szkolenie wszystkich rolników realizujących interwencję dotyczącą dobrostanu zwierząt, którzy zgodnie z ustawą o PS WPR 2023-2027 zobowiązani są do jednorazowego odbycia szkolenia z...

    21 czerwca 2024szczegóły
    XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

    XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń. Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt: I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria:...

    6 czerwca 2024szczegóły
    Wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym”

    W dniach 25-26.04.2024r. odbył się wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wzięło w nim udział 40 osób, w tym partnerzy LPW:...

    30 kwietnia 2024szczegóły
    Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej

    Realizacja Planu Operacyjnego KSOW 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej”  Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje szkolenie połączone z warsztatami polowymi pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w...

    24 kwietnia 2024szczegóły
    Cykl szkoleń dla rolników PS WPR 2023-2027

    Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach interwencji 14.1 Doskonalenie zawodowe rolników objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 organizuje cykl szkoleń dla ostatecznych odbiorców na obszarze województwa opolskiego. Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów...

    19 kwietnia 2024szczegóły
    XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

    Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego...

    15 kwietnia 2024szczegóły
    Bobry na terenach rolniczych – kłopotliwi sprzymierzeńcy

    Bóbr europejski Castor fiber jest największym krajowym gryzoniem. Osiąga wagę od 18 do 29 kilogramów i długość ciała od 90 do 110 cm. Zamieszkuje siedliska wodno-lądowe, może osiedlać się na terenach leśnych czy bagnistych, ale coraz częściej można go też spotkać na terenach rolniczych, gdzie buduje tamy na rzekach,...

    12 marca 2024szczegóły
    Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych

    Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – III etap. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie...

    19 lutego 2024szczegóły
    Skąd się wzięło OZE? Fotowoltaika – historia prawdziwa

    Na samym wstępie wypadało by wytłumaczyć co oznacza skrót OZE? Jest to „odnawialne, niekopalne źródła energii obejmujące energię wiatru, energię promieniowania słonecznego, energię aerotermalną, energię geotermalną, energię hydrotermalną, hydroenergię, energię fal, prądów i pływów morskich, energię otrzymywaną z biomasy, biogazu, biogazu rolniczego oraz z biopłynów” (Ustawa z 20 lutego...

    7 lutego 2024szczegóły
    Instalacja fotowoltaiczna off-grid – o co tu chodzi?

    Temat fotowoltaiki jest już powszechnie znany, patrząc na połacie dachowe, pola czy duże budynki inwentarskie, możemy dostrzec mieniące się w słońcu panele fotowoltaiczne. Dynamika rozwoju i coraz nowsze możliwości tworzenia tego typu instalacji, pchnęły nas do patrzenia na temat fotowoltaiki w sposób innowacyjny – rozszerzony. Tradycyjny schemat instalacji fotowoltaicznej...

    9 stycznia 2024szczegóły
    KOMUNIKAT

    W związku z wejściem w życie z dniem 1 stycznia 2024 r. nowego brzmienia przepisu art. 53 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1075), uwzględniając fakt, że do tego terminu system teleinformatyczny służący prowadzeniu dokumentacji leczenia zwierząt przez właścicieli...

    5 stycznia 2024szczegóły
    Współczesne rozwiązania dla gospodarowania wodą w rolnictwie

    Woda stanowi niezwykle istotny czynnik determinujący życie na obszarach wiejskich. Jej dostępność i efektywne gospodarowanie nią mają kluczowe znaczenie dla rolnictwa, ekosystemów oraz codziennego funkcjonowania społeczności wiejskich. Znając centralną rolę wody dla zrównoważonego rozwoju, coraz większą uwagę poświęca się poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań, które mogą optymalizować jej wykorzystanie. O tym,...

    7 grudnia 2023szczegóły