Strona Główna / Konkursy / XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

6 czerwca 2024 4
REKLAMA

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:

I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda – Kiełbasa z kozy w krauzie – ,,Ranczo w dolinie Odry”, Krystyna Henzel

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda – Sandacz Otmuchowski – KGW Kijów

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

  • Dymiona koza – ser kozi wędzony – Kozia ferma Aneta Pająk
  • Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance – OSM w Oleśnie

Podkategoria: miody

I nagroda:

  • Miód z sadu – Pasieka Zapylone Kewin Kroll

Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

  • Metka – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
  • Jesiotr opolski – KGW w Dąbrowie
  • Izbicki ser smażony – Wiejskiej Dobroci Piotr Paterok
  • Ser twarogowy kozi – Aleksandra Wierszak
  • Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały

II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Kraple – pączki – Cukiernia Magosz Maria Magosz

Tort Pani Rejentowej – weselny – KGW w Bogdanowicach

Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary

Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  • Cykata z rabarbaru – SKGW w Chrościnie
  • Pflaumus – Lidia Frania

III. Napoje regionalne

Podkategoria: Napoje bezalkoholowe

I nagroda – Mjodek imbirowy omy Hejdli – KGW w Wawelnie

Podkategoria: Napoje alkoholowe

I nagroda:

  • Piwo Hubertus Saison – Browar Opolski

 Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne:

  • Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon
  • Nalewka miętowa – SKGW Chrzelice

IV. Inne produkty regionalne

I nagroda – Murzin – KGW w Dąbrowie

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” w kategorii produkt następujące produkty:

  • ,,Namysłowski złoty” – Anna Smreczak
  • Rudnicki miód akacjowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne ,,MAJA”, Andrzej Krzak
  • Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
  • Chałka – Gminna Spółdzielna ,,Samopomoc Chłopska”
  • Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Cukiernia Magosz Maria Magosz
  • Windbojtle – Lidia Frania
  • Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
  • Rumtopf – KGW Kazimierz

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:

I miejsce Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

II miejsce KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami

III miejsce KGW w Zimna Wódka za Żur na swojskiej maślance i polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą

Wyróżnienie KGW w Kuniowie za Zupę Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem okraszone cebulką

Nominację do nagrody „Perła 2024” w kategorii potrawa otrzymała Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami oraz KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami.


Piotr Rzeszut Specjalista Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 774437132
Data publikacji: 6 czerwca 2024 Wyświetlenia: 16

Wydarzenia tematyczne

Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 19 czerwca 2024 ul. J. Słowackiego 3 48-100
Głubczyce
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 20 czerwca 2024 ul. J. Słowackiego 3 48-100
Głubczyce
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 25 czerwca 2024 ul. J. Słowackiego 3 48-100
Głubczyce
Szkolenie Ekoschemat – dobrostan zwierząt 27 czerwca 2024 ul. Łucznicza 1 48-200
Prudnik
Szkolenie Współpraca rolników 2 lipca 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
Krapkowice
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 3 lipca 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
Krapkowice
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 4 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
Kędzierzyn-Koźle
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 5 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
Kędzierzyn Koźle
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 8 lipca 2024 ul. Jordanowska 2 47-100
Strzelce Opolskie
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 9 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
Kujakowice Górne
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 10 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
Kujakowice Górne
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 11 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
Kujakowice Górne
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 17 lipca 2024 ul. Opolska 15 46-053
Chrząstowice
Szkolenie Ekoschemat – dobrostan zwierząt 18 lipca 2024 ul. Opolska 15 46-053
Chrząstowice
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 24 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
Kujakowice Górne
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 25 lipca 2024 Pokrzywna 48 48-267
Jarnołtówek
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 26 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
Kędzierzyn Koźle
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 31 lipca 2024 ul. Łucznicza 1 48-200
Prudnik
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 4 września 2024 ul. Kardynała Wyszyńskiego 23 49-300
Brzeg
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 11 września 2024 Pl. Wolności 12a 46-100
Namysłów
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 17 września 2024 Pl. Wolności 12a 46-100
Namysłów
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 18 września 2024 ul. Witosa 35 46-211
Kujakowice Górne
Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 19 września 2024 ul. Witosa 35 46-211
Kujakowice Górne
Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 24 września 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
Krapkowice

Podobne publikacje

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń. Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt: I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria:...

6 czerwca 2024szczegóły
Wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym”

W dniach 25-26.04.2023r. odbył się wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wzięło w nim udział 40 osób, w tym partnerzy LPW:...

30 kwietnia 2024szczegóły
Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej

Realizacja Planu Operacyjnego KSOW 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej”  Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje szkolenie połączone z warsztatami polowymi pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w...

24 kwietnia 2024szczegóły
Cykl szkoleń dla rolników PS WPR 2023-2027

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach interwencji 14.1 Doskonalenie zawodowe rolników objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 organizuje cykl szkoleń dla ostatecznych odbiorców na obszarze województwa opolskiego. Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów...

19 kwietnia 2024szczegóły
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego...

15 kwietnia 2024szczegóły
Komunikat dotyczący zasad rejestracji podmiotów uprawiających ziemniaki inne niż sadzeniaki w Polsce

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu przypomina, że podmioty zajmujące się uprawą, magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem, wprowadzaniem lub przemieszczaniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ziemniaków muszą być wpisane do Urzędowego Rejestru Podmiotów Profesjonalnych (URPP) prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Zakres rejestracji uregulowany jest w rozporządzeniu Ministra...

28 marca 2024szczegóły
Bobry na terenach rolniczych – kłopotliwi sprzymierzeńcy

Bóbr europejski Castor fiber jest największym krajowym gryzoniem. Osiąga wagę od 18 do 29 kilogramów i długość ciała od 90 do 110 cm. Zamieszkuje siedliska wodno-lądowe, może osiedlać się na terenach leśnych czy bagnistych, ale coraz częściej można go też spotkać na terenach rolniczych, gdzie buduje tamy na rzekach,...

12 marca 2024szczegóły
Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – III etap. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie...

19 lutego 2024szczegóły
Lista odmian zalecanych 2024

LISTA ODMIAN ZALECANYCH DO UPRAWY W WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM NA ROK 2024 Lp. Odmiana Rok wpisania na LOZ Wartość technologiczna /Typ odmiany PSZENICA OZIMA 1 AREVUS 2024 chlebowa 2 ARTIST 2016 chlebowa 3 EUFORIA 2022 jakościowa 4 KWS DONOVAN 2021 chlebowa 5 LG KERAMIK 2022 chlebowa 6 LINUS 2012 jakościowa...

15 lutego 2024szczegóły
Skąd się wzięło OZE? Fotowoltaika – historia prawdziwa

Na samym wstępie wypadało by wytłumaczyć co oznacza skrót OZE? Jest to „odnawialne, niekopalne źródła energii obejmujące energię wiatru, energię promieniowania słonecznego, energię aerotermalną, energię geotermalną, energię hydrotermalną, hydroenergię, energię fal, prądów i pływów morskich, energię otrzymywaną z biomasy, biogazu, biogazu rolniczego oraz z biopłynów” (Ustawa z 20 lutego...

7 lutego 2024szczegóły
Instalacja fotowoltaiczna off-grid – o co tu chodzi?

Temat fotowoltaiki jest już powszechnie znany, patrząc na połacie dachowe, pola czy duże budynki inwentarskie, możemy dostrzec mieniące się w słońcu panele fotowoltaiczne. Dynamika rozwoju i coraz nowsze możliwości tworzenia tego typu instalacji, pchnęły nas do patrzenia na temat fotowoltaiki w sposób innowacyjny – rozszerzony. Tradycyjny schemat instalacji fotowoltaicznej...

9 stycznia 2024szczegóły
KOMUNIKAT

W związku z wejściem w życie z dniem 1 stycznia 2024 r. nowego brzmienia przepisu art. 53 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1075), uwzględniając fakt, że do tego terminu system teleinformatyczny służący prowadzeniu dokumentacji leczenia zwierząt przez właścicieli...

5 stycznia 2024szczegóły