Strona Główna / Ekologia / Mikrobiogazownie rolnicze

Mikrobiogazownie rolnicze

koszty9
7 sierpnia 2023 40
REKLAMA

Zmiany w światowej gospodarce i notowany w ostatnim czasie gwałtowny wzrost cen energii znacząco wpływają na coraz większe koszty produkcji rolniczej. By je obniżyć, rolnicy sięgają po innowacyjne rozwiązania. Metoda ta kierowana jest do rolników posiadających liczne stada bydła, trzody lub drobiu, jak i również do rolników, którzy mają możliwość przetworzenia odpadów zielonych na poczet produkcji biogazu.

Zacznijmy jednak od początku co to takie jest ten cały biogaz? Biogaz rolniczy jest to gaz otrzymywany w procesie fermentacji metanowej z surowców rolniczych, produktów ubocznych rolnictwa, płynnych lub stałych odchodów zwierzęcych, odpadów i pozostałości z przetwórstwa produktów pochodzenia rolniczego. Taka mikrobiogazownia to produkcja do 200 tys m3 biogazu rolniczego rocznie, przy zainstalowanej mocy elektrycznej układu kogeneracyjnego do 50 kW (art. 19 ust.1 ustawy o OZE, art. 2 pkt 19 ustawy o OZE), energia elektryczna ok. 360 MWh/rok (na potrzeby użytkowania i odsprzedaż), ciepło 400 MWh (na potrzeby użytkownika) oraz nawóz naturalny (ok. 7 do 15 tysięcy m3/rok pofermentu czyli energetycznie zagospodarowanego odpadu).

Jeśli chodzi o rodzaje biogazowni dzielimy je ze względu na substrat, który będzie wykorzystany do produkcji biogazu. Wyróżniamy biogazownie z fermentacją: mokrą (gnojowica bydła i trzody, płynne odpadki przetwórstwa owocowo-warzywnego) oraz suchą (obornik bydła, trzody, drobiu, stałe odpadki przetwórstwa owocowo-warzywnego, odpady zielone).

Jak to działa?  Biogaz rolniczy (metan), po oczyszczeniu, wykorzystywany jest do napędu układu kogeneracyjnego — a ten z kolei wytwarza energię elektryczną. Energię cieplną natomiast odzyskujemy z tej, wygenerowanej przez pracę bloku silnika i przez spaliny. Pozostaje ona do dyspozycji użytkownika — czyli do ogrzania domu czy budynków inwentarskich. Instalacja podpięta jest do sieci elektroenergetycznej, po niskim napięciu, do istniejącego już punktu przyłączeniowego w danym gospodarstwie. Prąd wytwarzany podczas działania takiej biogazowni jest wykorzystywany przede wszystkim na użytek własny gospodarstwa, a nadwyżki są oddawane do sieci. Poza prądem i ciepłem z gnojowicy w procesie fermentacji powstaje jeszcze poferment. Jest to nawóz organiczny o ulepszonych właściwościach: o zwiększonej przyswajalność, o większej zawartości azotu w postaci amonowej, o lepszej płynnej konsystencji.

Od czego tu zacząć, jeśli chciało by się rozpocząć przygodę z biogazownią? Etap I to weryfikacja, która ma na celu wyliczenie potencjalnej wydajności dostępnych substratów, badanie planistycznego gruntu, zbieranie danych o aktualnej mocy przyłączeniowej, analiza terenu wskazana przez inwestora, weryfikację spełnienia podstawowych warunków otrzymania finansowania publicznego. Etapem nr II jest spotkanie w miejscu planowanej inwestycji, badanie laboratoryjne substratów (pełna analiza wydajności), raport wykonalności biogazowni, dodatkowa analiza prawna stanu prawnego działki pod budowlę. Kolejno następuje etap III, czyli wybór wykonawcy biogazowni. Ten etap obejmuje konsultacje wyników analizy specjalistycznej, analiza możliwości finansowania, prezentacja oraz wybór wariantu inwestycji, negocjacje z wykonawcami. Ostatnim etapem IV jest zapewnienie finansowania. Finansowanie publiczne (energia dla wsi – do 65% dotacji z możliwością pożyczki 100%), finansowanie bankowe, finansowanie przez zewnętrznego inwestora.

Podsumowując z miesiąca na miesiąc rośnie zainteresowanie tematem mikrobiogazowni i pozyskiwaniu dzięki niej energii elektrycznej oraz ciepła. Widać to na przykład po frekwencji na różnych spotkaniach oraz warsztatach dla firm, osób prywatnych w tym rolników oraz gmin i samorządów. Dzięki wsparciu finansowemu między innymi w projekcie „Energia dla Wsi” możemy zaobserwować znaczny wzrost składanych wniosków o dotację czy pożyczkę na budowę mikrobiogazowni. Wg statystyk do końca marca br. Złożono 30 wniosków o dofinansowanie 15 biogazowni z czego 20 wniosków jest w zaawansowanej fazie składania, a kilkadziesiąt kolejnych rozpoczętych. W większości są to instalacje o niedużej mocy, czyli do 50 kW, co sprawia, że możemy śmiało powiedzieć, iż doskonale wpisują się w definicję lokalnego wykorzystania biomasy.

Fakty mówią same za siebie, jako Państwo rozwijamy się w szybkim tempie w tematyce biogazowni, możemy wykorzystywać substraty pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego i jeszcze na tym zyskać – energię, ciepło oraz pieniądze. Dobrze przemyślana inwestycja zwraca się w przeciągu kilku lat. Ważne abyśmy mieli świadomość, że istnieje coś takiego, że są na to środki i są ludzie, którzy służą pomocą na każdym etapie. Czego chcieć więcej? Ruszajmy wiec z kopyta i galopujmy w technologiczną przyszłość otwierającą nam drzwi na niezwykle ważny, wręcz niezastąpiony element w dziejącym się już procesie projektowania i tworzenia nowego modelu energetyki i gospodarki.

 

Źródło:
Adam Orzech NATURALNA ENERGIA.plus

Autor treści: Sandra Mączyńska


Źródła
  • https://naturalnaenergia.plus/jak-dziala-biogazownia
  • https://www.koniczynabiogaz.pl
  • https://www.magazynbiomasa.pl

  • Sandra Mączyńska Specjalista Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska 774437138
    Data publikacji: 7 sierpnia 2023 Wyświetlenia: 309

    Wydarzenia tematyczne

    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 19 czerwca 2024 ul. J. Słowackiego 3 48-100
    Głubczyce
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 20 czerwca 2024 ul. J. Słowackiego 3 48-100
    Głubczyce
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 25 czerwca 2024 ul. J. Słowackiego 3 48-100
    Głubczyce
    Szkolenie Ekoschemat – dobrostan zwierząt 27 czerwca 2024 ul. Łucznicza 1 48-200
    Prudnik
    Szkolenie Współpraca rolników 2 lipca 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
    Krapkowice
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 3 lipca 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
    Krapkowice
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 4 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
    Kędzierzyn-Koźle
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 5 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
    Kędzierzyn Koźle
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 8 lipca 2024 ul. Jordanowska 2 47-100
    Strzelce Opolskie
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 9 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 10 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 11 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 17 lipca 2024 ul. Opolska 15 46-053
    Chrząstowice
    Szkolenie Ekoschemat – dobrostan zwierząt 18 lipca 2024 ul. Opolska 15 46-053
    Chrząstowice
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 24 lipca 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 25 lipca 2024 Pokrzywna 48 48-267
    Jarnołtówek
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 26 lipca 2024 Pl. Wolności 13 47-220
    Kędzierzyn Koźle
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 31 lipca 2024 ul. Łucznicza 1 48-200
    Prudnik
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 4 września 2024 ul. Kardynała Wyszyńskiego 23 49-300
    Brzeg
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 11 września 2024 Pl. Wolności 12a 46-100
    Namysłów
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 17 września 2024 Pl. Wolności 12a 46-100
    Namysłów
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 18 września 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Ekoschematy – wymogi i płatności 19 września 2024 ul. Witosa 35 46-211
    Kujakowice Górne
    Szkolenie Normy i wymogi warunkowości 24 września 2024 ul. Kilińskiego 1 47-303
    Krapkowice

    Podobne publikacje

    XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

    XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń. Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt: I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria:...

    6 czerwca 2024szczegóły
    Wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym”

    W dniach 25-26.04.2023r. odbył się wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wzięło w nim udział 40 osób, w tym partnerzy LPW:...

    30 kwietnia 2024szczegóły
    Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej

    Realizacja Planu Operacyjnego KSOW 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej”  Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje szkolenie połączone z warsztatami polowymi pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w...

    24 kwietnia 2024szczegóły
    Cykl szkoleń dla rolników PS WPR 2023-2027

    Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach interwencji 14.1 Doskonalenie zawodowe rolników objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 organizuje cykl szkoleń dla ostatecznych odbiorców na obszarze województwa opolskiego. Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów...

    19 kwietnia 2024szczegóły
    Zaproszenie na konferencję pszczelarską pn. „Innowacyjna gospodarka pasieczna drogą do sukcesu”

    Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na konferencję pn. „Innowacyjna gospodarka pasieczna drogą do sukcesu” w ramach realizacji operacji pn. „Opolska wystawa innowacji branży rolniczej” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Miejsce realizacji operacji: sala...

    17 kwietnia 2024szczegóły
    XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

    Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego...

    15 kwietnia 2024szczegóły
    Ekoschemat Dobrostan zwierząt – korzyści dla rolników należących do Systemu QMP

    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jako administrator systemu QUALITY MEAT PROGRAM (QMP) informuje, iż od 12 marca br. zgodnie z rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi System QMP został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości. By zyskać dodatkowe pieniądze wystarczy przystąpić do...

    10 kwietnia 2024szczegóły
    Opolska wystawa innowacji branży rolniczej

    Realizacja Planu Operacyjnego na lata 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Opolska wystawa innowacji branży rolniczej” Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje konferencję, szkolenie oraz warsztaty w ramach realizacji operacji pn. „Opolska wystawa innowacji branży rolniczej”...

    2 kwietnia 2024szczegóły
    Bobry na terenach rolniczych – kłopotliwi sprzymierzeńcy

    Bóbr europejski Castor fiber jest największym krajowym gryzoniem. Osiąga wagę od 18 do 29 kilogramów i długość ciała od 90 do 110 cm. Zamieszkuje siedliska wodno-lądowe, może osiedlać się na terenach leśnych czy bagnistych, ale coraz częściej można go też spotkać na terenach rolniczych, gdzie buduje tamy na rzekach,...

    12 marca 2024szczegóły
    Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych

    Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – III etap. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie...

    19 lutego 2024szczegóły
    Nowoczesna pasieka

    Realizacja Planu Operacyjnego na lata 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Nowoczesna pasieka”. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, planuje konferencję, szkolenie oraz warsztaty w ramach realizacji operacji pn. „Nowoczesna pasieka” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW...

    12 lutego 2024szczegóły
    Skąd się wzięło OZE? Fotowoltaika – historia prawdziwa

    Na samym wstępie wypadało by wytłumaczyć co oznacza skrót OZE? Jest to „odnawialne, niekopalne źródła energii obejmujące energię wiatru, energię promieniowania słonecznego, energię aerotermalną, energię geotermalną, energię hydrotermalną, hydroenergię, energię fal, prądów i pływów morskich, energię otrzymywaną z biomasy, biogazu, biogazu rolniczego oraz z biopłynów” (Ustawa z 20 lutego...

    7 lutego 2024szczegóły