Strona Główna / Agrotechnika / Produkcja Zwierzęca / Pszczelarstwo / Miód i produkty pszczele dla zdrowia

Miód i produkty pszczele dla zdrowia

8 lutego 2023 27
REKLAMA

Miód oraz produkty pszczele od lat wykorzystywane były, jako sposób na wiele chorób. Jednak, jak się okazało, znalazły one swoje miejsce również w kosmetyce, gdyż poza cudownymi właściwościami prozdrowotnymi są cudownymi produktami pielęgnacyjnymi.

Wzrosło znacząco zainteresowanie produktami pszczelimi, do których zaliczamy: pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, wosk, czy propolis. Ich właściwości są nieprzecenione, a sam miód, ze względu na swój prosty skład jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. W zależności od rodzaju miodu, jego właściwości mogą się różnić. Poniżej opisane zostały różnego rodzaje produkty pszczelich oraz ich wykorzystanie w zdrowiu i urodzie.

MIÓD RZEPAKOWY

Szybko krystalizujący się biało-kremowy miód o charakterystycznym zapachu rzepaku. Często wykorzystywany w kuchni do nalewek, czy słodzenia herbat. Wykazano, że miód rzepakowy wpływa na ciśnienie krwi, potrafi niwelować obrzęki, a nawet często jest zalecany sportowcom w celach regeneracyjnych. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości boru, miód często zalecany jest osobom z problemami budowy tkanki kostnej lub z nieprawidłowym funkcjonowaniem śledziony. Dodatkowo łagodzi objawy kaszlu i działa korzystnie na ogólną odporność organizmu. W kosmetyce wykorzystywany do walki ze zmianami skórnymi.

MIÓD AKACJOWY

Wyróżnia się nie tylko słomkowym kolorem, ale również najdłużej pozostaje w formie płynnej, wśród wszystkich miodów. Miód akacjowy jest miodem łagodnym, o delikatnym smaku. W kuchni wykorzystywany najczęściej do ciast i deserów, ze względu na swoją najwyższą zawartość fruktozy. Polecany jest często osobom z problemami gastrycznymi, np. z wrzodami żołądka. Cechą charakterystyczną dla tego miodu jest również jest wysoka zawartość biopierwiastków oraz aminokwasów, które dają dobre rezultaty w walce z chorobami układu moczowego i nerwowego. Miód akacjowy zalecany jest również dla osób znerwicowanych, ponieważ posiada w sobie działanie uspokajające.

MIÓD LIPOWY

Lekko gorzkawy miód w jasnożółtym odcieniu. Najczęściej wykorzystywany przy wspomaganiu leczenia grypy, przeziębień. Posiada właściwości wykrztuśnie, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Często sięgają po niego osoby cierpiące na zatoki. Ze względu na wysoką aktywność antybiotyczną, często zalecany jest osobom z problemami układu moczowego oraz nerwicą. Miód lipowy działa kojąco na układ nerwowy człowieka, w związku z czym ma działania wyciszające i relaksujące. Dodatkowo jest jednym z najchętniej wybieranych miodów przez osoby cierpiące na bezsenność.

MIÓD GRYCZANY

Ciemnobrązowy miód, o ostrym smaku i zapachu, wykorzystywany jako dodatek do mięs. Charakteryzuje go łatwo przyswajalny magnez, żelazo i rutyna, zalecany osobom borykającym się z niedokrwistością. Co ciekawe, miód gryczany wykorzystywany jest w medycynie, jako element wspomagający walkę z nowotworami. Miód ten działa również jak ochronna mgiełka dla wątroby, dlatego zalecany jest w procesie odtruwania wątroby.

PYŁEK PSZCZELI

Nie sposób wymienić wszystkich witamin, kwasów, pierwiastków, czy cukrów, w które pyłek pszczeli jest bogaty. Jest to zdecydowanie jedna z największych bomb prozdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Pyłek pszczeli posiada masę właściwości, np. antybiotyczne, odtruwające, obniżające ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowe, odżywcze. Dodatkowo pyłek ma bardzo duży wpływ na ogólną odporność organizmu. W kosmetyce wykorzystywany jako preparat wpływający na poprawę stanu włosów czy paznokci.

PIERZGA

Ten produkt można określić jako zakonserwowany pyłek pszczeli. W efekcie ,,konserwowania” pierzga zyskuje na wartości spożywczej i zostaje wzbogacony jej skład chemiczny. Pierzga wykorzystywana jest w formie suplementu diety, dla osób o wysoce obniżonej odporności organizmu. Zaleca się ją również, jako wspomaganie w walce z nowotworem.

PROPOLIS

Brunatna, lepka substancja, powstała w skutek zbierania przez pszczoły pąków roślin. Z przeprowadzonych badań wynika, że propolis działa antybakteryjnie, głównie na gronkowce i paciorkowce. Dodatkowo preparaty stworzone na bazie propolisu wykazują działanie znieczulające. Należy tutaj podkreślić, że propolis wśród tych wszystkich wymienionych produktów ma największy procent uczuleń, dlatego zanim po niego sięgniemy, warto wykonać próby uczuleniowe.

Produkty pszczele zyskują znowu na popularności. Może ty wynikać z tego, iż społeczeństwo stara się szukać jak najbardziej prozdrowotnych rozwiązań zdrowotnych, w celu zachowania zdrowia i w walce o jego odzyskanie. Oczywiście zachęcamy do spożywania miodów codziennie oraz wybieranie pasiek lokalnych, które gwarantują dobrą jakość miodu. Jest to niezwykle istotne, aby wybierać miody dobrej jakości, bo tylko wtedy można osiągać satysfakcjonujące rezultaty. Warto zerknąć również na lokalne ogłoszenia np. na stronie www.opolskiebazarek.pl, gdzie można znaleźć wiele ciekawych produktów, nie tylko pszczelich.


Dominika Wyglądacz

Były pracownik

Data publikacji: 8 lutego 2023 Wyświetlenia: 589

Wydarzenia tematyczne

Podobne publikacje

Lista odmian zalecanych 2024

LISTA ODMIAN ZALECANYCH DO UPRAWY W WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM NA ROK 2024 Lp. Odmiana Rok wpisania na LOZ Wartość technologiczna /Typ odmiany PSZENICA OZIMA 1 AREVUS 2024 chlebowa 2 ARTIST 2016 chlebowa 3 EUFORIA 2022 jakościowa 4 KWS DONOVAN 2021 chlebowa 5 LG KERAMIK 2022 chlebowa 6 LINUS 2012 jakościowa...

15 lutego 2024szczegóły
Gala Opolskich Grup Operacyjnych

W dniach 21-22 listopada 2023 r. w Hotelu Gorzelanny w Pokrzywnej odbyła się „Gala Opolskich Grup Operacyjnych”. Konferencja zorganizowana w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2022-2023,zgromadziła 50 rolników, przedsiębiorców, naukowców i doradców zainteresowanych innowacjami w rolnictwie. Konferencję otworzył Mariusz Litwinowicz, Dyrektor OODR, a następnie Mariusz Drożdż, broker...

30 listopada 2023szczegóły
Działania na rzecz ochrony środowiska

W dniach 20-22 września 2023 roku odbyło się szkolenie z wyjazdem studyjnym pn. „Działania na rzecz ochrony środowiska” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2022-2023, w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Szkolenie umożliwiło rolnikom oraz przedstawicielom instytucji wspierających działalność rolników przyjrzenie...

27 września 2023szczegóły
Warsztaty polowe – innowacje w produkcji roślinnej drogą do sukcesu

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich zorganizował szkolenie połączone z warsztatami polowymi w ramach realizacji operacji pn. „Warsztaty polowe – innowacje w produkcji roślinnej drogą do sukcesu” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 w zakresie Sieci...

19 czerwca 2023szczegóły
Zaproszenie na demonstrację

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie „Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych” w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Temat demonstracji: „Racjonalna...

15 maja 2023szczegóły
Zaproszenie na wyjazd studyjny pn. „Innowacyjne podejście do pszczelarstwa”

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na wyjazd studyjny pn. „Innowacyjne podejście do pszczelarstwa” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2022 – 2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Serdecznie zapraszamy do udziału w zajęciach pszczelarzy, osoby zawodowo i hobbystycznie zajmujące się...

24 kwietnia 2023szczegóły
Zaproszenie na wyjazd do obiektów demonstracyjnych

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – II etap. Wyjazd jest organizowany w ramach operacji współfinansowanej przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w...

4 kwietnia 2023szczegóły
Lista odmian zalecanych 2023

LISTA ODMIAN ZALECANYCH DO UPRAWYW WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM NA ROK 2023 Lp. Odmiana Rok wpisania na LOZ Wartość technologiczna/Typ odmiany PSZENICA OZIMA 1 ARKADIA 2012 jakościowa 2 ARTIST 2016 chlebowa 3 EUFORIA 2022 jakościowa 4 FORMACJA 2021 jakościowa 5 KWS DONOVAN 2021 chlebowa 6 LG KERAMIK 2022 chlebowa 7 LINUS 2012 jakościowa 8 OPOKA...

10 lutego 2023szczegóły
Miód i produkty pszczele dla zdrowia

Miód oraz produkty pszczele od lat wykorzystywane były, jako sposób na wiele chorób. Jednak, jak się okazało, znalazły one swoje miejsce również w kosmetyce, gdyż poza cudownymi właściwościami prozdrowotnymi są cudownymi produktami pielęgnacyjnymi. Wzrosło znacząco zainteresowanie produktami pszczelimi, do których zaliczamy: pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, wosk, czy propolis....

8 lutego 2023szczegóły
Zarządzanie innowacyjną pasieką

Realizacja Planu Operacyjnego na lata 2022 – 2023 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Zarządzanie innowacyjną pasieką” Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje warsztaty, szkolenie, konferencję oraz wydanie poradnika i e-poradnika w ramach realizacji operacji pn. „Zarządzanie...

3 lutego 2023szczegóły
Podcasty pszczelarskie

Zapraszamy Państwa do wysłuchania podcastu „Nowatorskie podejście do pszczelarstwa” wykonanego przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Podcast ten stanowi nieocenioną wartość dla wszystkich pszczelarzy, ponieważ skupia się on na odkrywaniu nowych, innowacyjnych podejść do pszczelarstwa.

29 grudnia 2022szczegóły
Rzepak ozimy – Systemy uprawy

Rzepak ozimy, dzięki ciągłej ewolucji technologii, niesie za sobą wiele możliwości upraw. Ciągła ewolucja technologii uprawy rzepaku ozimego niesie za sobą wiele możliwości. Głównym jej celem jest zmniejszenie energochłonności i czasochłonności produkcji, dlatego przez uproszczenia w uprawie dąży się do ograniczenia kosztów paliwa, a także kosztów eksploatacji maszyn rolniczych...

24 sierpnia 2022szczegóły