Zaproszenie na demonstrację
REKLAMA
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie „Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych” w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Temat demonstracji: „Racjonalna gospodarka pastwiskami w aspekcie występowania okresowych suszy i niedoborów paszy”
Miejsce realizacji operacji: Gospodarstwo Rolne w Kujakowicach Górnych, ul. Klonowa 43, 46-211 Kujakowice Górne
Forma realizacji operacji: demonstracja
Udział w demonstracji jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.
Grupa docelowa: rolnicy, domownicy rolników, małżonkowie rolników, osoby zatrudnione w rolnictwie, właściciele lasów, wnioskodawcy operacji typu „Premie dla młodych rolników”, w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników”.
Termin realizacji operacji:
Lp. | Wizyta w gospodarstwie | Grupa uczestników | Daty demonstracji* |
1 | Pierwsza | I | 29.05.2023 |
Druga | 04.09.2023 | ||
Trzecia | 24.10.2023 | ||
2 | Pierwsza | II | 05.06.2023 |
Druga | 05.09.2023 | ||
Trzecia | 15.11.2023 | ||
3 | Pierwsza | III | 06.06.2023 |
Druga | 23.10.2023 | ||
Trzecia | 16.11.2023 |
* Daty demonstracji mogą ulec zmianom
Ważne: Uczestnicy deklarują udział w 3 wizytach w gospodarstwie rolnym w Kujakowicach Górnych
Planowane wyniki operacji w województwie opolskim: przeprowadzenie demonstracji dla 45 ostatecznych odbiorców demonstracji
Zakres tematyczny wizyt:
Wizyta I:
- przedstawienie tematu demonstracji,
- prezentacja gospodarstwa ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań lub dobrych praktyk,
- zapoznanie się z rasami bydła mięsnego – przydatność danej rasy do modelu produkcji uwzględniającego warunki gospodarstwa, możliwościami krzyżowania towarowego, jakości mięsa wołowego,
- najnowsze technologie utrzymania bydła, rozrodu, zarządzania stadem, w tym monitoringiem behawioru i zdrowotności, żywieniem bydła,
- profilaktyka weterynaryjna, bioasekuracja i organizacja pracy.
Wizyta II:
- efektywne zarządzanie pastwiskiem oraz wypasem bydła,
- metody bilansowania pasz, monitoring zdrowotności, identyfikacje osobniczą na pastwisku, nowoczesne systemy wypasu bydła w tym model kroczący,
- zwalczanie stresu termicznego u bydła poprzez pomiary temperatury,
- zasady BHP i bioasekuracji w gospodarstwie,
- profilaktyka Weterynaryjna i zootechniczna.
Wizyta III:
- monitoring efektywności wypasu i opasu bydła w oparciu o dostępne urządzenia /wagi/,
- monitoring zdrowotności bydła na pastwisku w okresie letnim, komputerowe i mobilne systemy zarządzania,
Uczestnicy demonstracji mogą otrzymać zwrot kosztów dojazdu na demonstrację i powrotu do miejsca zamieszkania na podstawie rozliczenia kilometrów samochodem prywatnym.
Zapisy prowadzą: Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego | Telefon | |
Brzeg | 77 4437104 | brzeg@oodr.pl |
Głubczyce | 77 4852750 | glubczyce@oodr.pl |
Kędzierzyn-Koźle | 77 4835049 | kedzierzyn-kozle@oodr.pl |
Kluczbork | 77 4142301 | kluczbork@oodr.pl |
Krapkowice | 77 4661960 | krapkowice@oodr.pl |
Namysłów | 77 4102425 | namysłów@oodr.pl |
Nysa | 77 4331127 | nysa@oodr.pl |
Olesno | 34 3584031 | olesno@oodr.pl |
Opole | 77 4575650 | opole@oodr.pl |
Prudnik | 77 4369370 | prudnik@oodr.pl |
Strzelce Opolskie | 77 4618918 | Strzelce-opolskie@oodr.pl |
Koordynacja projektu: Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa – Katarzyna Mazurek, tel.: 77 4437129, e-mail: katarzyna.mazurek@oodr.pl
Doradcy rolniczy gospodarstwa: Magdalena Jeziorna, Tomasz König – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Kluczborku, tel.: 77 4142301, e-mail: magdalena.jeziorna@oodr.pl, tomasz.konig@oodr.pl
Opiekun naukowy gospodarstwa: dr inż. Agata Karpowicz – Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
Obiektem demonstracji, której tematem jest „Racjonalna gospodarka pastwiskami w aspekcie występowania okresowych suszy i niedoborów paszy – hodowla bydła mięsnego przy ograniczonych warunkach wypasu” jest gospodarstwo Pana Rafała Kolanusa, położone w miejscowości Kujakowice Górne, w województwie opolskim.
Gospodarstwo to posiada 49 ha gruntów ornych oraz 12 ha użytków zielonych, w tym pastwisk pochodzenia naturalnego utworzonych na gruntach ornych będących własnością gospodarstwa. Odległość pastwisk względem gospodarstwa wynosi maksymalnie do 100 metrów.
Struktura zasiewów w roku 2023 wygląda następująco:
– jęczmień ozimy – 5 ha,
– kukurydza na kiszonkę – 9 ha,
– owies – 0,7 ha,
– pszenica zwyczajna ozima – 22 ha,
– rzepak ozimy – 12 ha,
– trawy na gruntach ornych oraz TUZ – 12 ha.
Taka struktura zasiewów gwarantuje dywersyfikację przychodów – gospodarstwo uzyskuje wpływy zarówno z prowadzonej produkcji roślinnej oraz produkcji zwierzęcej, co w sytuacji wahań na rynkach zbytu gwarantuje stabilną płynność finansową.
Gospodarstwo oprócz wskazanej produkcji roślinnej zajmuje się również chowem i hodowlą bydła mięsnego rasy Limousine, łącznie stado liczy 110 sztuk.
Struktura stada w roku 2023 kształtuje się następująco:
– 40 szt. krów mamek,
– 20 jałówek,
– 12 dorosłych opasów,
– 2 buhaje rozpłodowe,
– 36 szt. młodzieży.
Bydło w okresie sezonu pastwiskowego, tj. od maja do listopada utrzymywane jest na 10 wydzielonych kwaterach, na których przebywa od godz. 6.00 do 18.00. Wypasane są krowy mamki wraz z cielętami, jałówki cielne oraz buhaje.
Z kolei w okresie zimy zwierzęta przebywają w oborze, w systemie wolnostanowiskowym na głębokiej ściółce. Do dyspozycji zwierząt jest także utwardzony okólnik.
Żywienie całoroczne oparte jest o poszczególne grupy żywieniowe i obejmuje kiszonkę z kukurydzy, siano oraz słomę i pasze treściwe. Pasze treściwe otrzymują jedynie opasy.
Pasza zadawana jest 1 x dziennie dla krów, cieląt, natomiast dla jałówek, opasów i buhajów – 2 razy dziennie, z ręki. Latem uzupełnienie dawki stanowi zielonka pastwiskowa.
Wiek pierwszego zacielenia wynosi 20 miesięcy. Okres międzywycieleniowy u krów wynosi 180 dni. Krycie odbywa się w systemie haremowym, sezonowo w oparciu o 2 buhaje. Rozpłodniki wymieniane są w stadzie co 5 lat i pochodzą z hodowli zarodowych. Krycie następuje od maja do października. Porody w 50% odbywają się w sposób naturalny bez pomocy obsługi. Poziom brakowania krów w stadzie wynosi 10%, a głównymi przyczynami usuwania matek z hodowli jest ich wiek oraz problemy z kończynami. Cielęta rodzą się w wadze średnio ok. 45 kg, a odsadzane są od matek w wieku 210-240 dni w wadze ok. 280 kg. W gospodarstwie prowadzony jest opas trwający przeciętnie 400 dni, do wagi ok. 700 kg.
![](https://oodr.pl/wp-content/uploads/2021/08/cropped-OODR-Favicon.png)
Wydarzenia tematyczne
Prudnik
Brzeg
Namysłów
Namysłów
Kujakowice Górne
Kujakowice Górne
Krapkowice
Chrząstowice
Prudnik
Podobne publikacje
Szkolenie dla rolników dot. antybiotykooporności – e-Learning
Bezpłatne szkolenie dla rolników na platformie e-learningowej OODR pn. „Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej – szkolenie dla beneficjentów ekoschematu Dobrostan zwierząt” Zapraszamy na bezpłatne szkolenie wszystkich rolników realizujących interwencję dotyczącą dobrostanu zwierząt, którzy zgodnie z ustawą o PS WPR 2023-2027 zobowiązani są do jednorazowego odbycia szkolenia z...
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń. Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt: I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria:...
Wykorzystanie źródeł białka na cele paszowe
Zaproszenie na demonstracje Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracji z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na...
Wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym”
W dniach 25-26.04.2024r. odbył się wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wzięło w nim udział 40 osób, w tym partnerzy LPW:...
Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej
Realizacja Planu Operacyjnego KSOW 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej” Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje szkolenie połączone z warsztatami polowymi pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w...
Cykl szkoleń dla rolników PS WPR 2023-2027
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach interwencji 14.1 Doskonalenie zawodowe rolników objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 organizuje cykl szkoleń dla ostatecznych odbiorców na obszarze województwa opolskiego. Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów...
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego...
Ekoschemat Dobrostan zwierząt – korzyści dla rolników należących do Systemu QMP
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jako administrator systemu QUALITY MEAT PROGRAM (QMP) informuje, iż od 12 marca br. zgodnie z rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi System QMP został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości. By zyskać dodatkowe pieniądze wystarczy przystąpić do...
Bobry na terenach rolniczych – kłopotliwi sprzymierzeńcy
Bóbr europejski Castor fiber jest największym krajowym gryzoniem. Osiąga wagę od 18 do 29 kilogramów i długość ciała od 90 do 110 cm. Zamieszkuje siedliska wodno-lądowe, może osiedlać się na terenach leśnych czy bagnistych, ale coraz częściej można go też spotkać na terenach rolniczych, gdzie buduje tamy na rzekach,...
Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – III etap. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie...
Lista odmian zalecanych 2024
LISTA ODMIAN ZALECANYCH DO UPRAWY W WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM NA ROK 2024 Lp. Odmiana Rok wpisania na LOZ Wartość technologiczna /Typ odmiany PSZENICA OZIMA 1 AREVUS 2024 chlebowa 2 ARTIST 2016 chlebowa 3 EUFORIA 2022 jakościowa 4 KWS DONOVAN 2021 chlebowa 5 LG KERAMIK 2022 chlebowa 6 LINUS 2012 jakościowa...
Skąd się wzięło OZE? Fotowoltaika – historia prawdziwa
Na samym wstępie wypadało by wytłumaczyć co oznacza skrót OZE? Jest to „odnawialne, niekopalne źródła energii obejmujące energię wiatru, energię promieniowania słonecznego, energię aerotermalną, energię geotermalną, energię hydrotermalną, hydroenergię, energię fal, prądów i pływów morskich, energię otrzymywaną z biomasy, biogazu, biogazu rolniczego oraz z biopłynów” (Ustawa z 20 lutego...