Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach realizacji operacji pn. „Jesienne targi innowacji” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich zorganizował szkolenie, pokazy i stoiska informacyjno-promocyjne. Operacja stała się wyjątkowym wydarzeniem, które skutecznie zwróciło uwagę potencjalnych konsumentów na płody rolne i żywność najwyższej jakości. Celem było podkreślenie znaczenia lokalnych produktów oraz zwiększenie świadomości na temat możliwości nabycia ich bezpośrednio od producentów rolnych. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli różnych branż, dając im możliwość zaprezentowania swojego asortymentu, wymiany wiedzy oraz inspiracji w zakresie rozwoju technologicznego i innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie.
Podczas szkolenia pt. „Innowacyjne wykorzystanie chwastów i ziół z naszego otoczenia” uczestnicy poznali metody identyfikacji roślin dziko rosnących oraz ich właściwości zdrowotne. Omówiono także możliwości uprawy chwastów i ziół w ogrodzie i na balkonie. Szczególną uwagę poświęcono ich zastosowaniu w kuchni i kosmetyce, a także zasadom przetwarzania i przechowywania, pozwalającym zachować ich cenne właściwości. Szkolenie dostarczyło praktycznej wiedzy o innowacyjnym wykorzystaniu roślin w codziennym życiu.
Ważnym punktem były stoiska informacyjno-promocyjne, które przyciągnęły uwagę osób zainteresowanych krótkimi łańcuchami dostaw, pszczelarstwem i ochroną bioróżnorodności oraz wykorzystaniem produktów pszczelich. Tego rodzaju działania mają na celu promowanie innowacyjnych rozwiązań. Podczas targów odbyły się także dwa pokazy poświęcone przetwórstwu płodów rolnych wytwarzanych w gospodarstwach rolnych. Eksperci przedstawili różnorodne metody przetwarzania, konserwacji oraz wykorzystania produktów rolnych, co nie tylko zwiększało ich wartość rynkową, ale również wpływało na ich trwałość. Uczestnicy pokazów mieli okazję zapoznać się z praktycznymi przykładami, które mogą zostać wdrożone w ich własnych gospodarstwach. Prezentacje te cieszyły się dużym zainteresowaniem, a zwieńczeniem były degustacje przygotowanych produktów, które pozwoliły uczestnikom ocenić efekty zaprezentowanych metod.
Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi