Powrót
Po zakończonych działaniach związanych z produkcją podstawową, którą jest np. pozyskiwanie miodu (produkt nieprzetwarzany), pszczelarz posiadający zarejestrowaną działalność w zakresie sprzedaży produktów pszczelich nieprzetworzonych, może je zbywać podmiotowi detalicznemu (tj. konsumentowi finalnemu). W przeciwnym wypadku, gdy produkt jest przetwarzany (np. miody z dodatkami) lub w przypadku zakładów o charakterze spółdzielczym (np. spółdzielnie funkcjonujące w imieniu pszczelarzy – niebędące objęte zakresem produkcji pierwotnej), należy spełnić wymagania zawarte załączniku II Rozporządzenia 852/2004 [1].
System HACCP
Każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, uczestniczący w jakimkolwiek etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności po produkcji podstawowej, powinien opracować, wykonać i utrzymać stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). System HACCP dotyczy analizy zagrożeń oraz wyznaczania krytycznych punktów kontroli, jest to zestaw działań polegający na identyfikacji i oszacowaniu ryzyka oraz zagrożeń na wszystkich etapach produkcji. System ma określać nie tylko ryzyko wystąpienia zagrożeń, ale również metodykę postępowania (działania eliminujące lub korygujące).
Elastyczne opracowanie i wprowadzenie zasad oceny ryzyka
Od obowiązku HACCP są wyłączone gospodarstwa pasieczne prowadzące jedynie produkcję podstawową i działania powiązane wymienione w załączniku I, gdyż zgodnie z artykułem 5 pkt 11 niniejszego rozporządzenia, zastosowanie zasad analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) do produkcji podstawowej nie jest generalnie wykonalne. Ponadto należy zwrócić uwagę na skalę produkcji. Dotychczas analizowany był przypadek pasieki posiadającej maksymalnie 80 pni, przy czym istnieje spora grupa pszczelarzy posiadających znacznie mniej pni. Stąd też ze względu na małą skalę produkcji i charakter produktu, dopuszczalne jest elastyczne opracowanie i wprowadzenie zasad i oceny ryzyka. Dodatkowo specyfika miodu sprawia, że jest sam w sobie bezpieczny zdrowotnie, jeśli został pozyskany w pasiece, w której wdrożono dobre praktyki produkcyjne i dobre praktyki higieniczne [2]. Małe gospodarstwa pasieczne, które są zobowiązane do opracowania i wdrożenia procedur HACCP, mogą skorzystać z elastycznego podejścia, które umożliwia Motyw 15 z Rozporządzenia 852/2004 [1]. Nie zawsze jest możliwe zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli, stąd też w niektórych przypadkach dobra praktyka higieniczna może zastąpić ich monitorowanie.
Potencjalne zagrożenia higieny
Poniżej wymieniono przykładowe potencjalne zagrożenia higieny, przy czym nie dokonano podziału na pasiekę stacjonarną i mobilną, ze względu na podobne zagrożenia występujące w obu typach pasiek. Oprócz zagrożeń opisano również działania polegające na korygowaniu bądź eliminacji danego zagrożenia, którym może być:
Jak można zauważyć, powyższe zagrożenia dotyczą w większości działań związanych z produkcją podstawową, gdyż miód po umieszczeniu w słoiku, jest już produktem zabezpieczonym przed wpływem zagrożeń zewnętrznych. Szczegółowa analiza zagrożeń została przeprowadzona w Poradniku [2].
Dystrybucja
Do celów dystrybucji należy przygotować osobne pomieszczenie (poza pracownią), w którym może być przechowany miód przed zbyciem. Pomieszczenie to powinno być wentylowane, a miód powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu.
Zachowaj czystość
W celu utrzymania czystości zaleca się mycie i dezynfekcję urządzeń oraz narzędzi używanych do pozyskiwania produktów pszczelich. Z praktycznego punktu widzenia najlepiej umyć i zdezynfekować sprzęt wraz z urządzeniami przed rozpoczęciem i po zakończeniu prac. O ile jednak zajdzie taka potrzeba (np. wskutek przypadkowego zabrudzenia sprzętu lub innych zdarzeń), wtedy niezwłocznie przeprowadzone jest mycie i dezynfekcja w miarę potrzeb. Do mycia używamy czystej ciepłej wody (zdatnej do picia) wraz z detergentem lub środkami przygotowanymi samodzielnie [2]:
Należy zwrócić uwagę, że wyżej wymienione środki nie są biobójcze, pełen wykaz środków został opracowany na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 528//2012 z dnia 22 maja 2012 r. i opublikowany w Biuletynie Informacji Publicznej. Wybór środków i częstotliwość wykonywania mycia oraz dezynfekcji sprzętu należy do właściciela pasieki, niemniej należy mieć na uwadze zachowanie dobrych praktyk higienicznych zawartych w Poradniku [2].
Prowadzenie dokumentacji
Działalność pasieczna wymaga również prowadzenia dokumentacji. Poniżej wymieniono przykładową dokumentację, która może być prowadzona, zależnie od rodzaju prowadzonej działalności [2]:
W dokumentacji zwrócono uwagę na przetrzymywanie zaświadczeń o ukończonych kursach i szkoleniach. W celu prowadzenia działalności niezbędna jest wiedza o zagrożeniach występujących przy pozyskiwaniu, konfekcjonowania i spożywania miodu, w tym botulizmu niemowlęcego. Ponadto w związku z rozwojem badań oraz metodami zapobiegania rozprzestrzeniania się chorób pszczół, uczestnictwo szkoleniach i konferencjach pszczelarskich jest wskazane.
Opracowując dokumentację, należy kierować się elastycznością, aby nie spowodować nadmiernego obciążenia, szczególnie małych przedsiębiorstw, co wynika z Rozporządzenia [1] pkt 15.
W niniejszym artykule zasygnalizowano jedynie problematykę związaną z analizą zagrożeń wynikającą z Rozporządzenia Nr 852/2004 oraz w jaki sposób należy dbać o czystość i prowadzić dokumentację. W celu utrzymania dobrych praktyk higienicznych Autor zachęca do wdrożenia „samodzielnej kontroli wewnętrznej” zawartej w Poradniku [2]. Ponadto w celu poszerzenia wiedzy, rekomendowane jest czynne uczestnictwo w wydarzeniach popularyzujących wiedzę z zakresu pszczelarstwa i zapobiegania chorobom pszczół.
Literatura
1. Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L. 139 z 30.4.2004).
2. Turlejska H., Muszyca M.: Poradnik Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji, Białystok 2023.
Tomasz Pyka – Koło Pszczelarzy im. ks. Dzierżonia w Opolu
Artykuł ukazał się w czasopiśmie Kurier Rolniczy nr 3/2025. Zapraszamy do prenumeraty, informacje pod nr tel. 77 44 37 142.
Autor
Pomóż nam doskonalić treści na stronie.