Wydarzenia / 21 maja 2025 – Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejski

: Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejski.

Zapraszamy na : Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejskich.
Wydarzenie odbędzie się 21 maja o godzinie 06:00 w miejscowości Opole.

Szczegóły wydarzenia:
Data wydarzenia 21 maja - 23 maja 2025
Godzina rozpoczęcia 06:00
Typ wydarzenia
Lokacja PZDR Opole
Wrocławska 107
45-837 Opole
Organizator Renata Wojas
Piotr Rzeszut
Telefon 77 4437 143
77 4437 153
Zapisy prowadzi i dodatkowych informacji udziela:
Renata Wojas Kierownik Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 774437143
Piotr Rzeszut Doradca Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 774437153

Zaproszenie na krajowy wyjazd studyjny – Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejskich

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na krajowy wyjazd studyjny w ramach realizacji operacji pn. „Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejskich” w ramach planu operacyjnego na rok 2025 w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich KSOW+.

Grupa docelowa: przetwórcy żywności, Koła Gospodyń Wiejskich, agroturystyka i turystyka wiejska, pszczelarze, rolnicy, doradcy rolniczy.

Celem operacji będzie poznanie specyfiki rynku produktów lokalnych, w szczególności w produkcji winiarskiej, serowarskiej, sadowniczej i pszczelarskiej na przykładzie województwa świętokrzyskiego. Operacja zakłada wymianę wiedzy i doświadczeń, identyfikację bieżących problemów oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk w zakresie serowarstwa, winiarstwa, sadownictwa i pszczelarstwa. Realizacja operacji poszerzy wiedzę na temat przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez promowanie małego przetwórstwa operacja będzie sprzyjać tworzeniu krótkich łańcuchów dostaw oraz skupi się na poszerzeniu wiedzy dotyczącej systemów jakości.

Miejsce realizacji operacji: województwo świętokrzyskie.

Termin realizacji: 21-23.05.2025 r.

Liczba uczestników: 40 osób.

Temat: „Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejskich”.

  1. Uprawa winorośli.
  2. Dobre praktyki w produkcji wina.
  3. Możliwości poszerzenia oferty o wyroby z przydomowej serowarni.
  4. Przetwórstwo jako alternatywną formę produkcji w gospodarstwie.
  5. Dobór gatunków i odmian owoców w sadzie oraz na plantacji w celu zaspokojenia potrzeb drobnego przetwórstwa.
  6. Funkcjonowanie przydomowej pasieki.

 Szczegółowy program krajowego wyjazdu studyjnego oraz karta zgłoszenia do pobrania poniżej.

O udziale w krajowym wyjeździe studyjnym decyduje kolejność zgłoszeń, liczba miejsc ograniczona.

Karty zgłoszenia należy dostarczyć osobiście do Ośrodka lub przesłać skanem na e-mail:

piotr.rzeszut@oodr.pl

Dodatkowych informacji udziela:

Pliki do pobrania
Zaproszenie na wyjazd (PDF do pobrania) Program wyjazdu studyjnego Karta zgłoszenia uczestnictwa (wersja PDF do druku) Karta zgłoszenia uczestnictwa (wersja edytowalna)

Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja dofinansowana ze środków UE w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki rolnej na lata 2023-2027. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki rolnej na lata 2023-2027 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Data publikacji: 19 maja 2025 Wyświetlenia: 169