Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / Agroinfo / Z wdzięczności do żywności

Z wdzięczności do żywności

żywność9
15 października 2022 38
REKLAMA

Światowy Dzień Żywności, obchodzony jest co roku 16 października. Z tej okazji osoby tworzące inicjatywę “W kole natury” wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich chcą docenić i celebrować pracę ludzi, ziemię i zwierzęta, dzięki którym żywność pojawia się na naszych stołach.

Żywność jest podstawowym, niezbędnym do życia dobrem. Opracowane przez wieki przepisy są elementem naszej tradycji i dziedzictwa kulturowego. Polska wieś słynie z wysokiej jakości produktów rolnych, które doceniane są przez konsumentów w kraju i za granicą. Warto kultywować tradycję związaną z wytwarzaniem dobrej żywności, postawę wdzięczności i umiaru w konsumpcji. Pielęgnować sezonowość i lokalność oraz bezpośrednie relacje z rolnikami i przetwórcami. Docenić pracę i wysiłek, który podejmują każdego dnia, aby dostarczać nam żywność. Docenić też osoby, które przygotowują posiłki w domach, troszcząc się o swoich bliskich oraz przekazują wiedzę i umiejętności następnym pokoleniom. Pamiętajmy, że żywność to dar, który należy szanować.

Przez tydzień — począwszy od 16 października — Koła Gospodyń Wiejskich zachęcane są do włączenia się w akcję poprzez:

  • dołączenie do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/623201659483904 oraz udostępnienie przygotowanych przez nas infografik na swoich profilach w mediach społecznościowych
  • wydrukowanie infografik i ich ekspozycję w swoich miejscowościach (w miarę możliwości)
  • zamieszczenie w mediach społecznościowych własnych zdjęć i informacji na temat:
    – lokalnych i sprawdzonych wytwórców żywności,
    – przepisów na potrawy z sezonowych produktów, wytworzonych w niedalekiej okolicy,
    – porad na temat przechowywania i naturalnego przetwarzania żywności,
    – praktyk ograniczających marnowanie żywności.

Najciekawsze informacje i porady opublikowane będą na FB Fundacji Rzecz Społeczna i profilu wydarzenia.

Akcja ma zachęć KGW do wymiany i dzielenia się darami jesieni w swoich środowiskach: owoce aronii, orzechy, jabłka można podarować sąsiadom, znajomym, a nawet przypadkowym osobom, które przechodzą obok naszego domu. Można zorganizować spotkanie — w gronie rodziny, znajomych, a może społeczności, w której żyjemy. Przynieśmy na nie to, czym możemy się podzielić. Doceńmy to co mamy i pamiętajmy o tych, którzy mają mniej, niż my.

Przygotowana została również niespodzianka dla kół, które włączą się w akcję.

Specjalnie na tę okazję – Kasia Gubała, gościnnie występująca w programie Pytanie na Śniadanie, autorka i osobowość kulinarna — nagrała film o kiszonkach Zdrowy Ferment — idealne kiszonki z Kasią. Kisić można prawie wszystko. To świetny sposób na długie przechowywanie darów natury, których jesienią mamy najwięcej. Można zachęcić młodsze pokolenie do kiszenia i zarazić je pasją do zdrowego gotowania, albo poznać interesujące przepisy, które później można wykorzystać podczas kulinarnych konkursów. Dostęp do nagrania będzie otwarty na profilu wydarzenia przez tydzień od momentu premiery – 16 października o godzinie 17.00. Zachęcamy do obejrzenia i udostępnienia dalej. Po zakończonej akcji dostęp do filmu można uzyskać, kontaktując się z organizatorami akcji przez stronę: www.wkolenatury.pl

Projekt “W kole natury” realizowany jest przez Fundację Rzecz Społeczna, we współpracy z Fundacją Roll-na. Do działań w jego ramach zapraszane są Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski.

Data publikacji: 15 października 2022 Wyświetlenia: 308