Powrót
Integrowana Produkcja Roślin (IP) to system jakości żywności, który zwraca wielką uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Wyprodukowana w ten sposób żywność pochodzenia roślinnego, nie przekracza dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, substancji szkodliwych czy azotanów.
Podczas produkcji w sposób zrównoważony wykorzystywany jest postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu. Potwierdzeniem jest certyfikat IP i zastrzeżony znak IP, który producent otrzymuje na wniosek złożony do jednostki certyfikującej. Uczestnictwo w tym systemie jest dobrowolne, a certyfikat uzyskiwany jest na 12 miesięcy (okres niezbędny na zbycie roślin).
Zamiar stosowania integrowanej produkcji roślin rolnik zgłasza każdego roku, w którym chce przystąpić do systemu, do podmiotu certyfikującego, nie później niż 30 dni przed sadzeniem/siewem roślin. Natomiast w przypadku roślin wieloletnich termin ten jest niezmienny – do 1 marca każdego roku.
Certyfikat poświadczający stosowanie integrowanej produkcji roślin wydaje się, jeżeli producent roślin spełnia następujące wymagania:
Przed wydaniem certyfikatu poświadczającego stosowanie integrowanej produkcji roślin, producent roślin przekazuje podmiotowi certyfikującemu:
Podczas stosowania IP można skorzystać z Ekoschematu Integrowana Produkcja Roślin, czyli płatności przyznawanej do powierzchni upraw prowadzonych w danym roku, zgodnie z metodykami. Należy spełnić wyżej wymienione wymagania i zaznaczyć we wniosku, na której z działek znajduje się uprawa w systemie integrowanej produkcji.
Znak Integrowanej Produkcji Roślin
Autor
Pomóż nam doskonalić treści na stronie.