Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na warsztaty w ramach realizacji operacji pn. „Nowoczesna pasieka” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich:
Warsztaty nr 1:
Termin realizacji: 06.11.2024 r., godz. 8:30.
Liczba uczestników: 20.
Temat: „Rozpoznawanie gatunków miodów – nowoczesne techniki, a tradycyjne smaki”.
1. Właściwości i parametry fizykochemiczne miodów odmianowych pozyskiwanych w Polsce, podczas którego zostaną omówione następujące zagadnienia:
- Jaki miód można nazwać odmianowym i dlaczego trudno jest go pozyskać?
- Klasyfikacja na typy i odmiany miodu pozyskiwanego w Polsce.
- Parametry wykorzystywane w kontroli jakości miodu, zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie jakości handlowej miodu, o których powinien wiedzieć zarówno pszczelarz, jak i konsument miodu.
- Krystalizacja miodu – proces naturalny, któremu ulega każdy miód (od czego zależy i jak przebiega, sposób krystalizacji miodu w zależności od odmiany).
2. Charakterystyka organoleptyczna najczęściej pozyskiwanych miodów w Polsce, podczas którego zostaną omówione następujące zagadnienia:
- Wymagania odnośnie cech organoleptycznych poszczególnych odmian miodu wg uregulowań prawnych.
- Ocena organoleptyczna i identyfikacja miodów odmianowych (nektarowych i spadziowych) na podstawie próbek „wzorcowych”, przebadanych w laboratorium.
- Najczęściej spotykane problemy i błędy w identyfikacji miodów odmianowych.
- Ocena organoleptyczna próbek miodu, przyniesionych przez uczestników szkolenia (każdy z uczestników np. po 2-3 próbki).
Warsztaty nr 2:
Termin realizacji: 22.11.2024 r., godz. 8:30.
Liczba uczestników: 15.
Temat: „Innowacyjne postrzeganie miodu – warsztaty kreowania nowych smaków i zapachów”
1. „Wprowadzenie do kremowania miodu”:
- Prezentacja i omówienie sprzętu do kremowania miodu (kremownicę zapewnia Zamawiający).
- Teoria kremowania miodu: proces i korzyści.
- Praktyczne zastosowanie kremownicy.
2. „Liofilizowane owoce i zioła oraz ich zastosowanie”
- Proces liofilizacji: technologia i zalety.
- Przykłady zastosowania liofilizowanych owoców i ziół w kuchni.
3. Tworzenie kremów miodowych z różnymi dodatkami.
- Techniki mieszania miodu z liofilizowanymi owocami i ziołami oraz innymi dodatkami.
- Warsztaty z użyciem miodu kremowanego, samodzielne przygotowywanie mieszanek przy wykorzystaniu odpowiednich proporcji.
4. Mydła glicerynowe z miodem i ziołami
- Omówienie składników i ich właściwości.
- Warsztaty z tworzenia mydła.
Warsztaty nr 3:
Termin realizacji: 29.11.2024 r., godz. 8:30.
Liczba uczestników: 15.
Temat: „Hodowla matek pszczelich na własne potrzeby”
- Wprowadzenie do hodowli matek pszczelich.
- Rola i znaczenie matki pszczelej w rodzinie pszczelej.
- Podstawy genetyki matek pszczelich.
- Metody hodowli matek pszczelich.
- Wybór sprzętu potrzebnego do hodowli matek pszczelich.
- Wybór linii pszczół do hodowli matek pszczelich.
- Przygotowanie rodzin wychowujących.
- Wybór i przygotowanie larw do hodowli.
- Umieszczanie larw w miseczkach matecznikowych.
- Opieka nad rodziną wychowującą w pierwszych dniach hodowli.
- Przegląd rodziny wychowującej, kontrola mateczników.
- Gospodarowanie matkami pszczelimi i wprowadzania młodych matek do rodzin pszczelich.
- Selekcja matek pod kątem cech użytkowych.
- Kontrola jakości i ocena wyników hodowli.
- Unasiennianie matek pszczelich.
- Omówienie i prezentacja uli Flow Hive w aspekcie technologicznych innowacji w pszczelarstwie.
Karty zgłoszenia do pobrania poniżej.
O udziale w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń.
Karty zgłoszenia należy dostarczyć osobiście do Ośrodka lub przesłać skanem na e-mail:
ewa.semeniuk@oodr.pl
bozena.chruszczewska@oodr.pl
jadwiga.tymrakiewicz@oodr.pl
Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi