Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / Sir / Realizacje SIR / Zaproszenie na warsztaty – Nowoczesna Pasieka

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Zaproszenie na warsztaty – Nowoczesna Pasieka

miód4
24 października 2024 10
REKLAMA

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na warsztaty w ramach realizacji operacji pn. „Nowoczesna pasieka” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich:

Warsztaty nr 1:

Termin realizacji: 06.11.2024 r., godz. 8:30.

Liczba uczestników: 20.

Temat: „Rozpoznawanie gatunków miodów – nowoczesne techniki, a tradycyjne smaki”.

1. Właściwości i parametry fizykochemiczne miodów odmianowych pozyskiwanych w Polsce, podczas którego zostaną omówione następujące zagadnienia:

  • Jaki miód można nazwać odmianowym i dlaczego trudno jest go pozyskać?
  • Klasyfikacja na typy i odmiany miodu pozyskiwanego w Polsce.
  • Parametry wykorzystywane w kontroli jakości miodu, zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie jakości handlowej miodu, o których powinien wiedzieć zarówno pszczelarz, jak i konsument miodu.
  • Krystalizacja miodu – proces naturalny, któremu ulega każdy miód (od czego zależy i jak przebiega, sposób krystalizacji miodu w zależności od odmiany).

2. Charakterystyka organoleptyczna najczęściej pozyskiwanych miodów w Polsce, podczas którego zostaną omówione następujące zagadnienia:

  • Wymagania odnośnie cech organoleptycznych poszczególnych odmian miodu wg uregulowań prawnych.
  • Ocena organoleptyczna i identyfikacja miodów odmianowych (nektarowych i spadziowych) na podstawie próbek „wzorcowych”, przebadanych w laboratorium.
  • Najczęściej spotykane problemy i błędy w identyfikacji miodów odmianowych.
  • Ocena organoleptyczna próbek miodu, przyniesionych przez uczestników szkolenia (każdy z uczestników np. po 2-3 próbki).

 

Warsztaty nr 2:

Termin realizacji: 22.11.2024 r., godz. 8:30.

Liczba uczestników: 15.

Temat: „Innowacyjne postrzeganie miodu – warsztaty kreowania nowych smaków i zapachów”

1. „Wprowadzenie do kremowania miodu”:

  • Prezentacja i omówienie sprzętu do kremowania miodu (kremownicę zapewnia Zamawiający).
  • Teoria kremowania miodu: proces i korzyści.
  • Praktyczne zastosowanie kremownicy.

2. „Liofilizowane owoce i zioła oraz ich zastosowanie”

  • Proces liofilizacji: technologia i zalety.
  • Przykłady zastosowania liofilizowanych owoców i ziół w kuchni.

3. Tworzenie kremów miodowych z różnymi dodatkami.

  • Techniki mieszania miodu z liofilizowanymi owocami i ziołami oraz innymi dodatkami.
  • Warsztaty z użyciem miodu kremowanego, samodzielne przygotowywanie mieszanek przy wykorzystaniu odpowiednich proporcji.

4. Mydła glicerynowe z miodem i ziołami

  • Omówienie składników i ich właściwości.
  • Warsztaty z tworzenia mydła.

 

Warsztaty nr 3:

Termin realizacji: 29.11.2024 r., godz. 8:30.

Liczba uczestników: 15.

Temat: „Hodowla matek pszczelich na własne potrzeby”

  1. Wprowadzenie do hodowli matek pszczelich.
  2. Rola i znaczenie matki pszczelej w rodzinie pszczelej.
  3. Podstawy genetyki matek pszczelich.
  4. Metody hodowli matek pszczelich.
  5. Wybór sprzętu potrzebnego do hodowli matek pszczelich.
  6. Wybór linii pszczół do hodowli matek pszczelich.
  7. Przygotowanie rodzin wychowujących.
  8. Wybór i przygotowanie larw do hodowli.
  9. Umieszczanie larw w miseczkach matecznikowych.
  10. Opieka nad rodziną wychowującą w pierwszych dniach hodowli.
  11. Przegląd rodziny wychowującej, kontrola mateczników.
  12. Gospodarowanie matkami pszczelimi i wprowadzania młodych matek do rodzin pszczelich.
  13. Selekcja matek pod kątem cech użytkowych.
  14. Kontrola jakości i ocena wyników hodowli.
  15. Unasiennianie matek pszczelich.
  16. Omówienie i prezentacja uli Flow Hive w aspekcie technologicznych innowacji w pszczelarstwie.

Karty zgłoszenia do pobrania poniżej.

O udziale w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń.

Karty zgłoszenia należy dostarczyć osobiście do Ośrodka lub przesłać skanem na e-mail:

ewa.semeniuk@oodr.pl

bozena.chruszczewska@oodr.pl

jadwiga.tymrakiewicz@oodr.pl

Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Jadwiga Tymrakiewicz Główny Specjalista Dział SIR 774437144
Data publikacji: 24 października 2024 Wyświetlenia: 364

Podobne publikacje