Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / SIR / Zrealizowane SIR / Przedsiębiorczość na terenach wiejskich – innowacyjne wykorzystanie potencjału gospodarstw rolnych

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Przedsiębiorczość na terenach wiejskich – innowacyjne wykorzystanie potencjału gospodarstw rolnych

31 lipca 2024 Polub
REKLAMA

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach realizacji operacji pn. „Przedsiębiorczość na terenach wiejskich – innowacyjne wykorzystanie potencjału gospodarstw rolnych” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich odbył się krajowy wyjazd studyjny. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z funkcjonowaniem zagród edukacyjnych w województwie dolnośląskim oraz przedstawienie możliwości prowadzenia działalności edukacyjnej na bazie własnego gospodarstwa rolnego.

Pierwszym punktem wyjazdu była wizyta w Lawendowej Sowie w Lutomii Górnej, gdzie uczestnicy poznali specyfikę działalności edukacyjnej gospodarstwa oraz wzięli udział w warsztatach poświęconych wykorzystywaniu lawendy. Omawiano jej zastosowanie w kuchni, kosmetyce, medycynie, terapii oraz dekoracjach ogrodowych. Kolejnym odwiedzonym miejscem było Ekomuzeum Tkactwa i Barwienia Naturalnego w Chrośnicy. Gospodarstwo to specjalizuje się w naturalnym barwieniu tkanin, a uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach, podczas których poznali tradycyjne techniki barwienia naturalnymi pigmentami.

Drugi dzień rozpoczął się wizytą w Zielonym Wulkanie – Ziołowej Zagrodzie Edukacyjnej w Rzeszówku. Uczestnicy zapoznali się z dawnymi tradycjami zielarskimi, medycyną ludową oraz sposobami wykorzystywania ziół w codziennym życiu. Następnie „Dom Chleba” – Gospodarstwo Ekologiczne „Serce” w Radzimiowicach. Gospodarze przedstawili proces ekologicznej uprawy orkiszu oraz jego przetwarzania na mąki, kasze, makarony i chleby. Warsztaty obejmowały również przygotowywanie potraw na żywym ogniu, co pozwoliło uczestnikom na praktyczne doświadczenie tradycyjnych metod wypieku. Ostatnim punktem wyjazdu była wizyta w zagrodzie edukacyjnej „Kowalowe Skały” w Jeleniej Górze. Tematem warsztatów była hodowla owiec rasy szara rogata wrzosówka lineburska oraz tradycyjne metody czesania i obróbki wełny.

Wyjazd studyjny dostarczył uczestnikom praktycznej wiedzy oraz inspiracji do prowadzenia własnej działalności edukacyjnej w gospodarstwach rolnych. Wizyty w różnorodnych zagrodach edukacyjnych pokazały, jak tradycja może łączyć się z innowacyjnością, a rolnictwo z przedsiębiorczością. Dzięki zdobytym doświadczeniom uczestnicy mają teraz solidne podstawy do rozwoju swoich gospodarstw w kierunku działalności edukacyjnej i agroturystycznej.

Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Jadwiga Tymrakiewicz Główny Specjalista Dział SIR 774437144
Data publikacji: 31 lipca 2024 Wyświetlenia: 10