Wyniki wyszukiwania:

Wydarzenia / 6 listopada 2024 08:30 – Rozpoznawanie gatunków miodów – nowoczesne techniki

Warsztaty: Rozpoznawanie gatunków miodów - nowoczesne techniki.

Zapraszamy na warsztaty: Rozpoznawanie gatunków miodów - nowoczesne techniki, a tradycyjne smaki.
Wydarzenie odbędzie się 6 listopada o godzinie 08:30 w miejscowości Łosiów.

Szczegóły wydarzenia:
Data wydarzenia 6 listopada 2024
Godzina rozpoczęcia 08:30
Typ wydarzenia Warsztaty
Lokacja sala konferencyjna Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
ul. Główna 1
49-330 Łosiów
Organizator Ewa Semeniuk
Jadwiga Tymrakiewicz
Bożena Chruszczewska
Telefon 77 4437 145
77 4437 144
77 4437 144
Zapisy prowadzi i dodatkowych informacji udziela:
Ewa Semeniuk Główny Specjalista Dział SIR 774437145
Jadwiga Tymrakiewicz Główny Specjalista Dział SIR 774437144
Bożena Chruszczewska Specjalista Dział SIR 774437144

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na warsztaty w ramach realizacji operacji pn. „Nowoczesna pasieka” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich:

Liczba uczestników: 20.

Temat: „Rozpoznawanie gatunków miodów – nowoczesne techniki, a tradycyjne smaki”.

1. Właściwości i parametry fizykochemiczne miodów odmianowych pozyskiwanych w Polsce, podczas którego zostaną omówione następujące zagadnienia:

  • Jaki miód można nazwać odmianowym i dlaczego trudno jest go pozyskać?
  • Klasyfikacja na typy i odmiany miodu pozyskiwanego w Polsce.
  • Parametry wykorzystywane w kontroli jakości miodu, zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie jakości handlowej miodu, o których powinien wiedzieć zarówno pszczelarz, jak i konsument miodu.
  • Krystalizacja miodu – proces naturalny, któremu ulega każdy miód (od czego zależy i jak przebiega, sposób krystalizacji miodu w zależności od odmiany).

2. Charakterystyka organoleptyczna najczęściej pozyskiwanych miodów w Polsce, podczas którego zostaną omówione następujące zagadnienia:

  • Wymagania odnośnie cech organoleptycznych poszczególnych odmian miodu wg uregulowań prawnych.
  • Ocena organoleptyczna i identyfikacja miodów odmianowych (nektarowych i spadziowych) na podstawie próbek „wzorcowych”, przebadanych w laboratorium.
  • Najczęściej spotykane problemy i błędy w identyfikacji miodów odmianowych.
  • Ocena organoleptyczna próbek miodu, przyniesionych przez uczestników szkolenia (każdy z uczestników np. po 2-3 próbki).

Karty zgłoszenia do pobrania poniżej.

Karta-zgłoszenia-Rozpoznawanie gatunków miodów – nowoczesne techniki, a tradycyjne smaki (wersja .PDF do wydruku)

Karta-zgłoszenia-Rozpoznawanie gatunków miodów – nowoczesne techniki, a tradycyjne smaki (wersja .doc edytowalna)

O udziale w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń.

Karty zgłoszenia należy dostarczyć osobiście do Ośrodka lub przesłać skanem na e-mail:

ewa.semeniuk@oodr.pl

bozena.chruszczewska@oodr.pl

jadwiga.tymrakiewicz@oodr.pl

 


Jadwiga Tymrakiewicz Główny Specjalista Dział SIR 774437144
Data publikacji: 31 października 2024 Wyświetlenia: 135