XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:
I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda – Kiełbasa z kozy w krauzie – ,,Ranczo w dolinie Odry”, Krystyna Henzel
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda – Sandacz Otmuchowski – KGW Kijów
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
- Dymiona koza – ser kozi wędzony – Kozia ferma Aneta Pająk
- Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance – OSM w Oleśnie
Podkategoria: miody
I nagroda:
- Miód z sadu – Pasieka Zapylone Kewin Kroll
Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Metka – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
- Jesiotr opolski – KGW w Dąbrowie
- Izbicki ser smażony – Wiejskiej Dobroci Piotr Paterok
- Ser twarogowy kozi – Aleksandra Wierszak
- Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały
II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Kraple – pączki – Cukiernia Magosz Maria Magosz
Tort Pani Rejentowej – weselny – KGW w Bogdanowicach
Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary
Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Cykata z rabarbaru – SKGW w Chrościnie
- Pflaumus – Lidia Frania
III. Napoje regionalne
Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
I nagroda – Mjodek imbirowy omy Hejdli – KGW w Wawelnie
Podkategoria: Napoje alkoholowe
I nagroda:
- Piwo Hubertus Saison – Browar Opolski
Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne:
- Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon
- Nalewka miętowa – SKGW Chrzelice
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda – Murzin – KGW w Dąbrowie
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” w kategorii produkt następujące produkty:
- ,,Namysłowski złoty” – Anna Smreczak
- Rudnicki miód akacjowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne ,,MAJA”, Andrzej Krzak
- Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
- Chałka – Gminna Spółdzielna ,,Samopomoc Chłopska”
- Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Cukiernia Magosz Maria Magosz
- Windbojtle – Lidia Frania
- Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
- Rumtopf – KGW Kazimierz
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:
I miejsce Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
II miejsce KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
III miejsce KGW w Zimna Wódka za Żur na swojskiej maślance i polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą
Wyróżnienie KGW w Kuniowie za Zupę Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem okraszone cebulką
Nominację do nagrody „Perła 2024” w kategorii potrawa otrzymała Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami oraz KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami.