W dniu 26 lipca na oleskiej Promenadzie odbył się konkurs kulinarny „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Opolu pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs miał miejsce podczas odbywających się corocznie Dni Olesna, a wydarzeniu uczestniczyły również instytucje współpracujące z KOWR: Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespól Doradztwa Rolniczego w Oleśnie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – Placówka Terenowa w Oleśnie oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Biuro Terenowe w Oleśnie.
Podczas pierwszego etapu ogólnopolskiego konkursu wzięło łącznie 5 z 32 Kół Gospodyń Wiejskich zarejestrowanych w powiecie oleskim:
Koło Gospodyń Wiejskich Boroszów,
Koło Gospodyń Wiejskich w Dalachowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Młynach,
Koło Gospodyń Wiejskich w Kowalach „Babeczki z Rodzynkami”,
Koło Gospodyń Wiejskich Szyszków
oraz 1 reprezentujące powiat kluczborski:
Koło Gospodyń Wiejskich w Miechowej.
Udział pań i panów z KGW polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu tradycyjnych potraw regionalnych charakterystycznych dla regionu na którym prowadzą swoją działalność. Komisja konkursowa, w której skład wchodzili: przewodniczący – ekspert kulinarny Łukasz Szewczyk, zastępca przewodniczącego – etnografka Muzeum Śląska Opolskiego Izabela Jasińska oraz członek – zastępca dyrektora OT KOWR w Opolu Waldemar Janeczek, podczas degustacji oceniali potrawy i przyznawali im odpowiednią punktację. Punktacja była przyznawana za kompozycję smakową składników, aromat potrawy, teksturę poszczególnych elementów potrawy oraz wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. wykorzystanie regionalnych elementów dekoracyjnych a także estetykę jej podania.
Po burzliwych obradach komisja przyznała:
- I miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Miechowej za „Ostatki” czyli kotleciki na tostach a’la francuskich,
- II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalach za Comber z królika z sosem śmietanowym w towarzyskie warzyw,
- III miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Dalachowie za Duszonego królika z suszonymi grzybami i warzywami w słodkiej śmietanie w towarzystwie klusek turlanych z mąki żytniej oraz ćwikły z chrzanem i kompotem prosto z sadu.
Oprócz nagród w postaci bonów finansowych ufundowanych przez KOWR, Koła Gospodyń Wiejskich zajęły miejsca w rankingu wojewódzkim, z którego do półfinału przechodzi maksymalnie 20 zespołów z danego województwa z największą liczbą punktów.
Podczas wydarzenia nie zabrakło pysznego, regionalnego jedzenia przygotowanego praz panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Wysokiej oraz w Sowczycach, a przede wszystkim pięknej pogody i dobrej zabawy.