Strona Główna / KSOW+ / Zrealizowane KSOW+ / Pożyteczne mikroorganizmy w uprawie gleby i roślin oraz w chowie zwierząt

Pożyteczne mikroorganizmy w uprawie gleby i roślin oraz w chowie zwierząt

30 czerwca 2025
REKLAMA

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w dniach 27-28 maja zorganizował krajowy wyjazd studyjny w ramach realizacji operacji pn. Pożyteczne mikroorganizmy w uprawie gleby i roślin oraz w chowie zwierząt w ramach planu operacyjnego na rok 2025 w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich KSOW+.

Celem operacji było pokazanie dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym, wsparcie wzajemnego uczenia się oraz wdrażania innowacyjnych rozwiązań, jak również przedstawienie nowości technicznych i naukowych w gospodarce gleby. Dodatkowo wyjazd studyjny miał na celu budowanie kontaktów i wsparcie transferu wiedzy. Grupę docelową tworzyli rolnicy oraz doradcy rolni, wśród których podniesiona została świadomość na temat ekologicznej uprawy roślin i hodowli zwierząt z zakresu rolnictwa ekologicznego. Program wyjazdu został ułożony w taki sposób, aby uczestnicy mogli pozyskać wiedze w sposób usystematyzowany i dostępny.

Naszym przewodnikiem był Pan Dariusz Kiesiński właściciel gospodarstwa ekologicznego i założyciel Opolskiego Centrum Mikroorganizmów, który na powierzchni ok. 17 ha prowadzi produkcję roślinną konwencjonalną i produkcję ekologiczną. 

Probiotics Polska w Bratuszynie 

Pierwszego dnia grupa odwiedziła firmę Probiotics Polska w Bratuszynie i wysłuchała wykładu przedstawicieli firmy: Pana Sławomira Gacka – Prezesa Zarządu oraz Pana Jacka Lasmanowicza, z zakresu:

  • pożytecznych mikroorganizmów oraz probiotechnologii,
  • pożytecznych mikroorganizmów w uprawie gleby i roślin oraz w chowie zwierząt,
  • biologicznych rozwiązań w zrównoważonym rolnictwie,
  • zastosowania mikroorganizmów probiotycznych jako alternatywy dla toksycznej chemii i farmakologii w życiu codziennym. 

Probiotics Polska od wielu lat wdraża naturalne rozwiązania dla rolnictwa oparte na probiotechnologii i wyrobach mikrobiologicznych. Opracowane wspólnie z rolnikami, na bazie wieloletnich doświadczeń metodyki naturalnej uprawy roślin, zawierają wyłącznie rozwiązania biologiczne i w ciągu 2-4 lat pozwalają w gospodarstwie zwiększać udział biologii i ograniczać rozwiązania chemiczne. Pierwszym krokiem w drodze do bezpiecznego biologizowania gospodarstw jest gleba, podniesienie jej żyzności, zwiększenie ilości węgla organicznego i próchnicy. Natomiast pierwszym krokiem pozwalającym zdiagnozować sytuację na polach jest wykonanie badań gleby, na której będzie uprawa. Dopiero na bazie otrzymanych wyników badań gleby dobierane są elementy metodyk, tak aby zmaksymalizować możliwe do osiągnięcia efekty przy jednoczesnym zminimalizowaniu kosztów.

Probiotics w gospodarstwach prowadzi demonstracje polowe z użyciem elementów probiotechnologii. Zabiegi oraz zastosowane preparaty mają na celu poprawę jakości gleby poprzez podniesienie jej żyzności, zwiększenie ilości węgla organicznego i próchnicy. Opracowanie metodyk dla konkretnych gospodarstw poprzedzone są wykonaniem badań gleby. W ramach badań sprawdzane są następujące parametry:poziom próchnicy; poziom materii organicznej, pH w wodzie i KCl; azot ogólny, formy dostępne makro i mikroelementów łącznie z poziomem wapnia, formy ogólne makroelementów, kationy wymienne w kompleksie sorpcyjnym. Wykonanie tak szerokich badań daje pełny obraz gleby oraz jej zasobności i pozwala dobrać preparaty do konkretnych warunków. Tak dobrany zestaw wyrobów ma największe działanie synergiczne w glebie i stanowi podstawę do odbudowy prawidłowo funkcjonującej gleby.

Drugi dzień obejmował dwie wizyty studyjne. 

Gospodarstwo rolne ekologiczne – Smółki 

Pierwsza wizyta miała miejsce w Gospodarstwie rolnym ekologicznym – Smółki, Pana Jana Wieruszewskiego z Janikowa, który prowadzi gospodarstwo ekologiczne oraz konwencjonalne. Głównym profilem działalności firmy jest Ferma Drobiu. Pan Jan przedstawił dobre praktyki ekologiczne w uprawie gleby, w tym nawożenie i składniki odżywcze. Omówił zastosowanie mikroorganizmów w uprawie roślinnej, chowie i hodowli zwierząt oraz wdrożenie technologii mikrobiologicznej opartej na naturalnym procesie fermentacji niskotemperaturowej w gospodarstwach ekologicznych i jej dobroczynne działanie wynikające z synergii i współdziałania pożytecznych mikroorganizmów. 

Uczestnicy w czasie dyskusji z właścicielem mogli skonfrontować swoje obawy i oczekiwania wobec upraw ekologicznych. Dyskutowano również o twardych, ekonomicznych argumentach gospodarowania ekologicznego. Gospodarz zachwalał efekty skuteczności proponowanej probiotechnologii doglebowej, które były widoczne od pierwszego sezonu po zastosowaniu – poprawiły przyrost masy roślin nawet do 30%, a plon o 8-10%.

Gospodarstwo rolne w Koźmińcu

Kolejnym punktem programu była wizyta w gospodarstwie rolnym w Koźmińcu u Pana Pawła Kulińskiego. W gospodarstwie zostały przedstawione zastosowania mikroorganizmów w uprawie roślinnej, chowie i hodowli zwierząt oraz poprawa dobrostanu i zwalczanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Pan Paweł to rolnik z powiatu krotoszyńskiego i uprawia pszenicę, rzepak i pszenżyto. Oprócz tego od lat prowadzi także firmę świadczącą usługi w zakresie oprysków oraz zbioru i transportu płodów rolnych, a także pracuje dla firmy oferującej preparaty mikroorganiczne. Gospodarz zwraca uwagę na to, że świadomość rolników w zakresie konieczności badania gleby jest niska i przekonuje, że badanie przyczynia się do polepszenia jej kondycji i powiększenia plonów. Pan Paweł przedstawił również korzyści ze stosowania preparatów probiotycznych.

Na zakończenie został przeprowadzony panel dyskusyjny podczas którego uczestnicy podzieli się swoimi spostrzeżeniami dot. wiedzy, doświadczenia w prezentowanym zakresie tematycznym i podsumowali, że – z każdym rokiem więcej biologii, mniej chemii.

Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja dofinansowana ze środków UE w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki rolnej na lata 2023-2027. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki rolnej na lata 2023-2027 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czy ten artykuł był pomocny?

Pomóż nam doskonalić treści na stronie.


Renata Huk Główny Doradca Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska 774437137
Data publikacji: 30 czerwca 2025 Wyświetlenia: 197