Zapraszamy na
: Innowacyjne doradztwo w rolnictwie XXI wieku.
Wydarzenie odbędzie się 13 maja o godzinie 10:00 w miejscowości Łosiów.
PROGRAM KONFERENCJI
Innowacyjne doradztwo w rolnictwie XXI wieku
w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
| Godzina |
Zakres tematyczny |
Wykładowca |
Czas trwania |
| 10:00-10:45 |
Rejestracja uczestników i serwis kawowy |
| 10:45-11:00 |
Uroczyste otwarcie konferencji, przywitanie uczestników, wprowadzenie |
Mariusz Litwinowicz Dyrektor OODR |
15 min. |
| 11:00-11:15 |
100-lecie doradztwa rolniczego – prezentacja |
Jolanta Wasiel Zastępca dyrektora OODR |
15 min |
| 11:15-11:25 |
Film „Z dziada pradziada-ewolucja opolskiego rolnictwa” |
10 min |
| 11:25-12:10 |
Wymiana wiedzy, informacji i doświadczeń pomiędzy nauką, a doradztwem rolniczym |
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski |
45 min. |
| 12:10-12:55 |
Innowacje w gospodarowaniu wodami dla potrzeb rolnictwa i na obszarach wiejskich w oparciu o postęp technologiczny |
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski |
45 min. |
| 12:55-13:25 |
Prezentacja wyróżnionych przedsiębiorstw gospodarstw rolnych z terenu województwa opolskiego
– wręczenie nagród |
Elżbieta Fąferko kierownik działu Ekonomiki
i Zarządzania Gospodarstwem Rolnym |
30 min |
| 13:25-14:15 |
OBIAD |
| 14:30-15:30 |
Uroczyste otwarcie TARGÓW OGRODNICZYCH „Wiosna Kwiatów” (scena w parku) |
Mariusz Litwinowicz Dyrektor OODR |
60 min |
| 15:30-16:30 |
Promocja mięsa wołowego jako produktu wysokiej jakości szansą na umocnienie pozycji hodowców bydła w łańcuchu dostaw żywności – pokaz kulinarny część 1, degustacja (namiot wystawowy przy pałacu) |
Kamil Klekowski – Edukacja od kuchni |
60 min |
| 16:30-17:30 |
Teren wystawowy TARGÓW OGRODNICZYCH „Wiosna Kwiatów” – zwiedzanie stoisk przygotowanych w ramach promocji Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, na potrzeby realizacji operacji
pn. „WIOSENNE DNI INNOWACJI” :
– stoisko pszczelarskie,
– stoisko Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie
w województwie opolskim |
Eksperci |
60 min |
| 17:30-18:30 |
Promocja mięsa wołowego jako produktu wysokiej jakości szansą na umocnienie pozycji hodowców bydła w łańcuchu dostaw żywności – pokaz kulinarny, część 2, degustacja (namiot wystawowy przy pałacu) |
Kamil Klekowski – Edukacja od kuchni |
60 min |
| 18:30-19:30 |
Kolacja (PAŁAC sala nr 9) |
Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi