
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Nowoczesne technologie uprawy zbóż
Szkolenie
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na szkolenie Nowoczesne technologie uprawy zbóż.
Wydarzenie odbędzie się 19 stycznia o godzinie 08:45 w miejscowości Opole.
Opis
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na szkolenia: „Nowoczesne technologie uprawy zbóż”, w ramach poddziałania 1.1 „Wsparcie dla działań w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Zakres tematyczny:
- Podstawowe zasady uprawy zbóż (żyto, pszenica, owies, jęczmień, pszenżyto, siewy mieszane), w tym nawożenie,
- Zasady integrowanej ochrony zbóż,
- Kształtowanie, zgodnie z wymaganiami, parametrów jakościowych ziarna zbóż poprzez odpowiednie elementy technologii, w tym techniki zbioru i przechowywania,
- Dobór odmian i stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego – ich wpływ na jakość i wielkość plonu,
- Zasady uprawy konserwującej np.: bezorkowej, pasowej
Dodatkowych informacji udziela:
Kamila Niedzielska, tel. 77 44 37 128, e-mail: agrotechnika@oodr.pl
Katarzyna Mazurek, tel. 77 44 37 129, e-mail: agrotechnika@oodr.pl
UWAGA! W celu skorzystania ze szkolenia wymagane jest zgłoszenie uczestnictwa. Zapisy prowadzi Pani Ewelina Tomechna, tel. 77-457-56-50, email: opole@oodr.pl
PROGRAM:
8.45 – 9.00 | Rejestracja uczestników | |
9.00 – 10.30 | Podstawowe zasady uprawy zbóż (żyto, pszenica, owies, jęczmień, pszenżyto, siewy mieszane), w tym nawożenie | Dr inż. Marcin Markowicz |
10.30 – 11.15 | Zasady uprawy konserwującej – np. bezorkowej, pasowej | Dr inż. Marcin Markowicz |
11.15 – 11.30 | Przerwa kawowa | |
11.30 – 13.00 | Zasady integrowanej ochrony zbóż | Dr inż. Włodzimierz Kita |
13.00 – 13.45 | Dobór odmian i stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego – ich wpływ na jakość i wielkość plonu | Mgr inż. Stefan Wacław |
13.45 – 14.00 | Przerwa kawowa | |
14.00 – 14.45 | Kształtowanie, zgodnie z wymaganiami, parametrów jakościowych ziarna zbóż poprzez odpowiednie elementy technologii, w tym techniki zbioru i przechowywania | Mgr inż. Stefan Wacław |
14.45 – 15.15 | Obiad |
Lokalizacja
Restauracja & Hotel Opolanka
ul. Dworska 2
46-020 Opole
Kontakt
Podsumowanie:
Szczegóły wydarzenia | |
Data wydarzenia | 19 stycznia 2023 |
Godzina rozpoczęcia | 08:45 |
Typ wydarzenia | Szkolenie |
Lokacja |
Restauracja & Hotel Opolanka ul. Dworska 2 46-020 Opole |
Kontakt |