Szkolenie: Współpraca rolników.
Zapraszamy na
szkolenie: Współpraca rolników.
Wydarzenie odbędzie się 2 lipca o godzinie 08:00 w miejscowości Krapkowice.
Data wydarzenia | 2 lipca 2024 |
---|---|
Godzina rozpoczęcia | 08:00 |
Typ wydarzenia | Szkolenie |
Lokacja | Starostwo Powiatowe ul. Kilińskiego 1 47-303 Krapkowice |
Organizator |
Aleksandra Kurczaba |
Telefon |
77 4437 106 |
Zapisy prowadzi i dodatkowych informacji udziela:
SZKOLENIE „Współpraca rolników” w ramach realizacji poddziałania pn. realizacja interwencji I.14.1 Doskonalenie zawodowe rolników moduł 1 Szkolenia podstawowe dla rolników (I.14.1.1), w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023 – 2027.
Metody pracy: wykład
Wykładowca: Stefan Wacław
PROGRAM:
08:00 – 08:15 Rejestracja uczestników
08:15 – 09:00 Wspólne działanie rolników szansą na podniesienie efektywności gospodarstwa. Możliwe formy wspólnego działania rolników. Podstawy tworzenia i funkcjonowania:
- spółdzielni,
- spółdzielni rolników,
- zrzeszenia/ stowarzyszenia,
- spółek handlowych.
09:00 – 09:45 Krok po kroku – jak uzyskać status grupy producentów rolnych lub organizacji producentów.
09:45 – 10:00 Przerwa kawowa
10:00 – 11:00 Współpraca w procesie produkcyjnym:
- Ujednolicenie zasad produkcji i podnoszenie jakości produkowanych produktów, stosowanie jednolitego materiału genetycznego do siewu,
- Tworzenie wspólnego zaplecza produkcyjnego – odpowiedzialne nim zarządzanie, zobowiązania, współodpowiedzialność, zasady użytkowania, przechowywania, konserwacji.
11:00 – 12:00
- Wspólna sprzedaż – Zasady przewag rynkowych, jakie daje wspólne funkcjonowanie producentów (np. większa pozycja negocjacyjna, zwolnienie z części unijnych przepisów: negocjacje cen, mechanizmy przewidziane w przepisach krajowych, zwolnienia podatkowe, itp.)
- Wspólne zakupy – Zasady przewag rynkowych jakie daje wspólne funkcjonowanie producentów (np. niższe ceny przy większym wolumenie zakupów, maszyn, środków do produkcji energii, itp.)
- Spółdzielnie energetyczne.
12:00 – 12:15 Przerwa kawowa
12:15 – 12:45 Możliwość uzyskania przez grupy producentów rolnych i organizacje producentów rolnych wsparcia w ramach różnych interwencji PS WPR.
12:45 – 14:45 Praktyczne aspekty współdziałania rolników (przykłady):
- Zaprezentowanie działających grup producentów i organizacji producentów, które realizują swoje cele i odnoszą sukcesy
- Spotkanie z ekspertami zajmującymi się tworzeniem i funkcjonowaniem grup producentów i organizacji producentów – omówienie doświadczeń, sukcesów – co się udało, problemów – z czym się mierzymy, jak ich unikać, jak przygotować dobry plan biznesowy aby grupy i organizacje funkcjonowały wiele lat.
14:45 – 15:15 Dyskusja
15:15 – 15:40 Obiad
Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji (EFRG) i z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW)
Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR 2023-2027) – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Pliki do pobrania
Program szkolenia Karta zgłoszenia uczestnictwa Harmonogram szkoleń - Współpraca rolników Informacja o przetwarzaniu danych osobowych Klauzula informacyjna ARiMR odnośnie przetwarzania danych osobowychMateriały powiązane
Wydarzenia tematyczne
Namysłów
Namysłów
Kujakowice Górne
Kujakowice Górne
Krapkowice
Chrząstowice
Prudnik
Podobne publikacje
Szkolenie dla rolników dot. antybiotykooporności – e-Learning
Bezpłatne szkolenie dla rolników na platformie e-learningowej OODR pn. „Metody ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej – szkolenie dla beneficjentów ekoschematu Dobrostan zwierząt” Zapraszamy na bezpłatne szkolenie wszystkich rolników realizujących interwencję dotyczącą dobrostanu zwierząt, którzy zgodnie z ustawą o PS WPR 2023-2027 zobowiązani są do jednorazowego odbycia szkolenia z...
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń. Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt: I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria:...
Wykorzystanie źródeł białka na cele paszowe
Zaproszenie na demonstracje Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracji z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na...
Wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym”
W dniach 25-26.04.2024r. odbył się wyjazd studyjny pn. „Naturalne sposoby na gospodarowanie wodą – retencja w gospodarstwie konwencjonalnym” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Wzięło w nim udział 40 osób, w tym partnerzy LPW:...
Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej
Realizacja Planu Operacyjnego KSOW 2024-2025 w zakresie SIR – operacja własna pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w produkcji roślinnej” Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich planuje szkolenie połączone z warsztatami polowymi pn. „Warsztaty polowe – innowacyjne rozwiązania w...
Cykl szkoleń dla rolników PS WPR 2023-2027
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach interwencji 14.1 Doskonalenie zawodowe rolników objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 organizuje cykl szkoleń dla ostatecznych odbiorców na obszarze województwa opolskiego. Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów...
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego...
Ekoschemat Dobrostan zwierząt – korzyści dla rolników należących do Systemu QMP
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego jako administrator systemu QUALITY MEAT PROGRAM (QMP) informuje, iż od 12 marca br. zgodnie z rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi System QMP został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości. By zyskać dodatkowe pieniądze wystarczy przystąpić do...
Bobry na terenach rolniczych – kłopotliwi sprzymierzeńcy
Bóbr europejski Castor fiber jest największym krajowym gryzoniem. Osiąga wagę od 18 do 29 kilogramów i długość ciała od 90 do 110 cm. Zamieszkuje siedliska wodno-lądowe, może osiedlać się na terenach leśnych czy bagnistych, ale coraz częściej można go też spotkać na terenach rolniczych, gdzie buduje tamy na rzekach,...
Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do udziału w demonstracjach w zakresie rolnictwa ekologicznego – III etap. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie...
Skąd się wzięło OZE? Fotowoltaika – historia prawdziwa
Na samym wstępie wypadało by wytłumaczyć co oznacza skrót OZE? Jest to „odnawialne, niekopalne źródła energii obejmujące energię wiatru, energię promieniowania słonecznego, energię aerotermalną, energię geotermalną, energię hydrotermalną, hydroenergię, energię fal, prądów i pływów morskich, energię otrzymywaną z biomasy, biogazu, biogazu rolniczego oraz z biopłynów” (Ustawa z 20 lutego...
Demonstracje z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Łosiowie w ramach zawartego Konsorcjum, wraz z Liderem Konsorcjum Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Odział w Radomiu przystąpił do realizacji operacji w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem...