Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w dniu 03.10.2022 r. zorganizował wyjazd szkoleniowy do przetwórni ekologicznych w CDR O/Radom w ramach realizacji operacji: „WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH”. Podczas szkolenia wyjazdowego zostały zaprezentowane przeroby surowców z dwóch tematów: przetwórstwo mięsa oraz przetwórstwo mleka.
Istotą demonstracji z przetwórstwa mięsa było zapoznanie uczestników z poszczególnymi etapami produkcji ekologicznej kiełbasy średnio rozdrobnionej parzonej i parzonej wędzonej, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Podczas pokazu omówione były aspekty związane z doborem surowca i umiejętnością jego oceny. Omówiono i zademonstrowano takie zabiegi przetwórcze jak rozdrabnianie surowca, peklowanie mięsa, procesy mieszania składników i nadziewania w osłonki, wędzenie, obróbka cieplna oraz chłodzenie i konfekcjonowanie produktów mięsnych. Uczestnicy zostali zapoznani z urządzeniami niezbędnymi do wytwarzania wybranych grup produktowych i optymalnymi warunkami dotyczącymi pomieszczeń przy przetwarzaniu mięsa. Na koniec uczestnicy mieli okazję spróbować kiełbasy średnio rozdrobnionej parzonej i parzonej wędzonej.
Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy, małżonkowie rolników, domownicy z województwa opolskiego i każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo.
Podczas zajęć szczególny nacisk położono na wiadomości praktyczne, które uczestnicy będą mogli wykorzystać w swojej działalności rolniczej.
Operacja ma na celu wymianę wiedzy i doświadczeń, współpracę między nauką a praktyką rolniczą, prezentowanie innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych, a co za tym idzie transfer wiedzy w rolnictwie ekologicznym.