UWAGA Ośrodek pełni dyżury w godz. 6.00 – 22.00, 7 dni w tygodniu. UWAGA W związku z sytuacją powodziową bardzo prosimy o informacje jeśli istnieje zagrożenie dla ludzi i hodowli zwierząt na terenie Państwa powiatów. Prosimy o kontakt z Ośrodkiem pod nr: 77 4437 111

Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / Agrotechnika / Produkcja Zwierzęca / Pszczelarstwo / Miód i produkty pszczele dla zdrowia

Miód i produkty pszczele dla zdrowia

8 lutego 2023 42
REKLAMA

Miód oraz produkty pszczele od lat wykorzystywane były, jako sposób na wiele chorób. Jednak, jak się okazało, znalazły one swoje miejsce również w kosmetyce, gdyż poza cudownymi właściwościami prozdrowotnymi są cudownymi produktami pielęgnacyjnymi.

Wzrosło znacząco zainteresowanie produktami pszczelimi, do których zaliczamy: pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele, wosk, czy propolis. Ich właściwości są nieprzecenione, a sam miód, ze względu na swój prosty skład jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. W zależności od rodzaju miodu, jego właściwości mogą się różnić. Poniżej opisane zostały różnego rodzaje produkty pszczelich oraz ich wykorzystanie w zdrowiu i urodzie.

MIÓD RZEPAKOWY

Szybko krystalizujący się biało-kremowy miód o charakterystycznym zapachu rzepaku. Często wykorzystywany w kuchni do nalewek, czy słodzenia herbat. Wykazano, że miód rzepakowy wpływa na ciśnienie krwi, potrafi niwelować obrzęki, a nawet często jest zalecany sportowcom w celach regeneracyjnych. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości boru, miód często zalecany jest osobom z problemami budowy tkanki kostnej lub z nieprawidłowym funkcjonowaniem śledziony. Dodatkowo łagodzi objawy kaszlu i działa korzystnie na ogólną odporność organizmu. W kosmetyce wykorzystywany do walki ze zmianami skórnymi.

MIÓD AKACJOWY

Wyróżnia się nie tylko słomkowym kolorem, ale również najdłużej pozostaje w formie płynnej, wśród wszystkich miodów. Miód akacjowy jest miodem łagodnym, o delikatnym smaku. W kuchni wykorzystywany najczęściej do ciast i deserów, ze względu na swoją najwyższą zawartość fruktozy. Polecany jest często osobom z problemami gastrycznymi, np. z wrzodami żołądka. Cechą charakterystyczną dla tego miodu jest również jest wysoka zawartość biopierwiastków oraz aminokwasów, które dają dobre rezultaty w walce z chorobami układu moczowego i nerwowego. Miód akacjowy zalecany jest również dla osób znerwicowanych, ponieważ posiada w sobie działanie uspokajające.

MIÓD LIPOWY

Lekko gorzkawy miód w jasnożółtym odcieniu. Najczęściej wykorzystywany przy wspomaganiu leczenia grypy, przeziębień. Posiada właściwości wykrztuśnie, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Często sięgają po niego osoby cierpiące na zatoki. Ze względu na wysoką aktywność antybiotyczną, często zalecany jest osobom z problemami układu moczowego oraz nerwicą. Miód lipowy działa kojąco na układ nerwowy człowieka, w związku z czym ma działania wyciszające i relaksujące. Dodatkowo jest jednym z najchętniej wybieranych miodów przez osoby cierpiące na bezsenność.

MIÓD GRYCZANY

Ciemnobrązowy miód, o ostrym smaku i zapachu, wykorzystywany jako dodatek do mięs. Charakteryzuje go łatwo przyswajalny magnez, żelazo i rutyna, zalecany osobom borykającym się z niedokrwistością. Co ciekawe, miód gryczany wykorzystywany jest w medycynie, jako element wspomagający walkę z nowotworami. Miód ten działa również jak ochronna mgiełka dla wątroby, dlatego zalecany jest w procesie odtruwania wątroby.

PYŁEK PSZCZELI

Nie sposób wymienić wszystkich witamin, kwasów, pierwiastków, czy cukrów, w które pyłek pszczeli jest bogaty. Jest to zdecydowanie jedna z największych bomb prozdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Pyłek pszczeli posiada masę właściwości, np. antybiotyczne, odtruwające, obniżające ciśnienie krwi, przeciwzakrzepowe, odżywcze. Dodatkowo pyłek ma bardzo duży wpływ na ogólną odporność organizmu. W kosmetyce wykorzystywany jako preparat wpływający na poprawę stanu włosów czy paznokci.

PIERZGA

Ten produkt można określić jako zakonserwowany pyłek pszczeli. W efekcie ,,konserwowania” pierzga zyskuje na wartości spożywczej i zostaje wzbogacony jej skład chemiczny. Pierzga wykorzystywana jest w formie suplementu diety, dla osób o wysoce obniżonej odporności organizmu. Zaleca się ją również, jako wspomaganie w walce z nowotworem.

PROPOLIS

Brunatna, lepka substancja, powstała w skutek zbierania przez pszczoły pąków roślin. Z przeprowadzonych badań wynika, że propolis działa antybakteryjnie, głównie na gronkowce i paciorkowce. Dodatkowo preparaty stworzone na bazie propolisu wykazują działanie znieczulające. Należy tutaj podkreślić, że propolis wśród tych wszystkich wymienionych produktów ma największy procent uczuleń, dlatego zanim po niego sięgniemy, warto wykonać próby uczuleniowe.

Produkty pszczele zyskują znowu na popularności. Może ty wynikać z tego, iż społeczeństwo stara się szukać jak najbardziej prozdrowotnych rozwiązań zdrowotnych, w celu zachowania zdrowia i w walce o jego odzyskanie. Oczywiście zachęcamy do spożywania miodów codziennie oraz wybieranie pasiek lokalnych, które gwarantują dobrą jakość miodu. Jest to niezwykle istotne, aby wybierać miody dobrej jakości, bo tylko wtedy można osiągać satysfakcjonujące rezultaty. Warto zerknąć również na lokalne ogłoszenia np. na stronie www.opolskiebazarek.pl, gdzie można znaleźć wiele ciekawych produktów, nie tylko pszczelich.


Dominika Wyglądacz

Były pracownik

Data publikacji: 8 lutego 2023 Wyświetlenia: 777

Podobne publikacje