Wyniki wyszukiwania:

Strona Główna / Rozwój Wsi / Wyjazd studyjny. Produkcja wyrobów z mleka – skracanie łańcucha dostaw

Wyjazd studyjny. Produkcja wyrobów z mleka – skracanie łańcucha dostaw

26 kwietnia 2023 36
REKLAMA

Wyjazd Studyjny. Produkcja Wyrobów Z Mleka – Skracanie łańcucha Dostaw

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Planu operacyjnego na lata 2022-2023, jako partner KSOW planuje realizację operacji pn. „Wyjazd studyjny. Produkcja wyrobów z mleka – skracanie łańcucha dostaw”.

Termin realizacji operacji: 12.04.2023 r. – 20.10. 2023 r.

Wysokość kosztów kwalifikowalnych: 43.376,85 zł.

Zakres operacji: Zadanie polegać będzie na przeprowadzeniu 3-dniowego wyjazdu studyjnego do profesjonalnej i funkcjonującej serowarni farmerskiej produkującej przetwory mleczne, sery świeże i długo dojrzewające. Wyjazd studyjny skierowany będzie do 15 osób z województwa opolskiego – rolników oraz osób produkujących przetwory z mleka i sery farmerskie, posiadających podstawowe kompetencje w w/w zakresie. Podczas wyjazdu studyjnego wykłady składać się będą z części praktycznej i teoretycznej, które poprowadzą: serowar farmerski z doświadczeniem szkoleniowym, specjalista z zakresu marketingu produktów lokalnych oraz specjalista z zakresu MLO/RHD

Cel operacji: Operacja ma na celu poznanie etapów i metod w procesie produkcji rodzajów wybranych wyrobów z mleka – przetworów mlecznych: sery gouda, sery kwasowo podpuszczkowe, produkcja fety, wariacje jogurtowe. Zdobycie wiedzy na temat: higieny personelu, higieny mleka i serów w dojrzewalni, rodzajów drobnoustrojów używanych w produkcji omawianych serów, poszczególnych etapów produkcji, funkcjonowania profesjonalnej dojrzewalni serów.

Zostanie zaprezentowany sprzęt do produkcji omawianych serów i niezbędne wyposażenie profesjonalnej serowarni. Uczestnicy poznają podstawy formalno-prawnych rejestracji małego zakładu oraz obowiązujące przepisy w zakresie RHD i MLO. Ponadto wymienią informacje na temat rozpoznawania wad i problemów technologicznych w produkowanych serach oraz zapoznają się z zasadami marketingu internetowego, budowania dobrych relacji z klientem (obsługa klienta) i podstawami merchandisingu.

Przewidywane efekty realizacji operacji: Podczas 3-dniowego wyjazdu studyjnego w części praktycznej i teoretycznej zostanie przeszkolonych 15 osób.

Przewidywane efekty wyjazdu studyjnego dla rolników i osób produkujących przetwory z mleka i serów farmerskich:

– poznanie podstaw formalno-prawnych rejestracji małego zakładu,

– poznanie obowiązujących przepisów w zakresie RHD i MLO,

– rozpoznawanie wad i problemów technologicznych w produkowanych serach,

– poznanie zasad marketingu sprzedaży produktów serowarskich,

– zapoznanie się z nowymi recepturami poszerzającymi zakres produkcji u uczestników wyjazdu studyjnego,

 

Działanie 3: Gromadzenie przykładów operacji realizujących poszczególne priorytety Programu.

Cel 2 KSOW: Podniesienie jakości realizacji Programu.

Priorytet 3: Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.

Szczegółowe informacje dotyczące Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz możliwości zarejestrowania się jako partner KSOW znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl

Link do stronu internetowej Komisji dotyczącej EFRROW  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development_pl

 

Dodatkowych informacji udziela:
Renata Wojas, tel. 77 44 37 143, 600403526 renata.wojas@oodr.pl
Anna Borkowska, tel. 77 44 37 152, anna.borkowska@oodr.pl


Renata Wojas Kierownik Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich 774437143
Data publikacji: 26 kwietnia 2023 Wyświetlenia: 370