Powrót

Menu

XXIV edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

16 kwietnia 2025 Wyświetlenia: 820
XXIV edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Zapraszamy do udziału w XXIV-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego oraz Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 8 czerwca 2025 r., podczas Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej.  

KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH:

KATEGORIA: PRODUKT

Celem jest:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
  • poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
  • upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ: każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt

Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody

 Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze

Napoje regionalne

Podkategorie:

  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe

 Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze   zwierzęcymi (np. farsze).

 NAGRODY:

  • po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1 200 zł),
  • 2 wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).

  KATEGORIA POTRAWA:

 Celem konkursu jest:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
  • promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego;
  • identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.

WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:

  • zupy lub przystawki
  • dania głównego

Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ:

  • dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.

NAGRODY

I miejsce- 2 000 zł

II miejsce – 1 500 zł

III miejsce – 1 000 zł

maksymalnie trzy wyróżnienia (600 zł)

oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2025”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w trakcie Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2025″ zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu.

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 13 maja 2025 r. 

Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego lub do Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie

Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego:

Pani Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 108, 109

Pan Szymon Ostaszewski, tel. 77 44 82 159

Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów:

Pani Renata Wojas tel. +48 600 403 526, 77 44 37 143

Pani Elżbieta Bober tel. 77 44 37 152

Pliki do pobrania

Plakat NKD-Smaki Regionów Pobierz
03_REGULAMIN NKD_SR_2025 Pobierz
04_Karta zgłoszenia POTRAWA 2025 Pobierz
05_Karta zgłoszenia PRODUKT 2025 Pobierz
Klauzule RODO Pobierz

Autor

Administrator Witryny Specjalista
77 443 7121

Czy ten artykuł był pomocny?

Pomóż nam doskonalić treści na stronie.