Strona Główna / Sir / Rozwój gospodarstw ekologicznych szansą dla rolników

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Rozwój gospodarstw ekologicznych szansą dla rolników

8 września 2022 27
REKLAMA

W dniach 31.08-02.09.2022 r. Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował szkolenie z wyjazdem studyjnym w ramach realizacji operacji pn. „Rozwój gospodarstw ekologicznych szansą dla rolników” w ramach dwuletniego planu operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Uczestnikami szkolenia z wyjazdem studyjnym do gospodarstw ekologicznych na województwo wielkopolskie byli doradcy rolniczy, pracownicy jednostek doradztwa rolniczego, producenci, rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich oraz osoby zainteresowane tematem. Grupa liczyła czterdzieści osób.

Celem operacji było przeszkolenie uczestników z dziedziny prowadzenia gospodarstwa rolnego o profilu ekologicznym, a także przekazanie wiedzy z zakresu tworzenia wspólnych struktur handlowych oraz powiązań organizacyjnych producentów żywności ekologicznej, kierowanej do konsumentów. W Polsce na coraz większą skalę rozwija się system rolnictwa ekologicznego, będący systemem produkcji rolnej, opartym na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w gospodarstwie rolnym.

Program wyjazdu został tak zaplanowany, żeby uczestnicy mieli możliwość zdobycia wiedzy praktycznej podczas wizyt w wzorcowych gospodarstwach ekologicznych zajmującymi się produkcją roślinną, zwierzęcą oraz przetwórstwem.

W pierwszym dniu wyjazdu zaplanowano pobyt w Gospodarstwie Ekologicznym „Kozie Zdrowie” w gminie Buk. Uczestnicy szkolenia zostali oprowadzeni po gospodarstwie przez właściciela gospodarstwa, który przekazał swoją wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej dotyczącej kóz oraz tworzenia wspólnych struktur handlowych oraz powiązań organizacyjnych producentów żywności ekologicznej kierowanej do konsumentów na przykładzie swojego gospodarstwa ekologicznego. Uczestnicy mieli możliwość degustacji produktów ekologicznych takich jak sery, jogurt, mleko czy chleb ze smalcem.

Drugi dzień szkolenia z wyjazdem studyjnym grupa rozpoczęła od wizyty w Gospodarstwie Ekologicznym „Aroniowe Pole” w Opalenicy. Gospodarstwo to specjalizuje się w uprawie i przetwórstwie aronii. Po miłym powitaniu grupy przez właściciela gospodarstwa uczestnicy zostali zaproszeni do degustacji ekologicznych soków z aronii które tłoczone są na „zimno” – po prostu wyciskane i rozlewane w temp. zaledwie 82°C. Właściciel oprowadziła grupę po całym gospodarstwie, szczegółowo przekazując informację o różnych formach działalności swojego gospodarstwa. Uczestnicy mieli możliwość zobaczyć plantację o pow. 15.27 ha, we wsi Kopanki, która założona została w 2005 r.. W 2011 roku gospodarstwo przystąpiło do sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolski.

Następnym punktem szkolenia było gospodarstwo ekologiczne „FOLWARK WĄSOWO” w gminie Kuślin. „Folwark Wąsowo” to prawdziwy skarbiec zapomnianych rzeczy użytku gospodarstwa domowego, maszyn i urządzeń rolniczych. Właściciel wraz z pracownikiem nadzorującym gospodarstwo ekologiczne zaprezentowali Folwark i jego różne formy działalności. Od 1993 roku jest to rodzinne gospodarstwo, któremu została przywrócona dawna świetność i pieczołowicie odnowione zabytkowe budynki gospodarcze. W restauracji, która należy do „Folwarku Wąsowo”, goście mogą spożywać potrawy przygotowane z warzyw ekologicznych oraz produktów od lokalnych wytwórców. Od 2011 roku „Folwark Wąsowo” należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolski. W gospodarstwie uprawa ekologiczna zajmuje 15 hektarów i zawiera kilkadziesiąt pozycji warzyw, owoców oraz ziół. W ramach przetwórstwa przetwarzają ekologiczne warzywa na tradycyjne przetwory.

Podczas wszystkich wizyt w gospodarstwach ekologicznych uczestnicy zadawali bardzo dużo pytań, żywo interesując się działalnością i praktykami odwiedzanych gospodarstw ekologicznych.

W trzecim dniu uczestnicy mogli wysłuchać wykładów na temat “Współpraca jako innowacyjne narzędzie w rozwoju obszarów wiejskich” oraz projektów zrealizowanych przez Opolski Ośrodki Doradztwa Rolniczego, w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 r. w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Udział w szkoleniu pozwolił uczestnikom na zapoznanie się z zagadnieniem innowacji w rolnictwie ekologicznym oraz możliwościami zastosowania przedstawianych rozwiązań. Inspiracja środowiska zainteresowanego tematem rolnictwa ekologicznego to niezbędny czynnik mogący przyczynić się do powstania nowych, ciekawych, wspólnych inicjatyw w zakresie rolnictwa ekologicznego. Realizacja operacji miała wymiar edukacyjny.

Operacja opracowana przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Renata Huk Główny Doradca Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska 774437137
Data publikacji: 8 września 2022 Wyświetlenia: 157