Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w dniu 04.10.2022 r. zorganizował wyjazd szkoleniowy do przetwórni ekologicznych w CDR O/Radom w ramach realizacji operacji: „WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH”. Podczas szkolenia wyjazdowego zostały zaprezentowane przeroby surowców z dwóch tematów: przetwórstwo mięsa oraz przetwórstwo mleka.
W ramach demonstracji „przetwórstwo mleka” zaprezentowano technologię produkcji dwóch ekologicznych produktów mlecznych tj. sera podpuszczkowego oraz sera ziarnistego typu cottage cheese, ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Omówiono rodzaje surowca do produkcji, ocenę jego jakości, dodatki i przyprawy użyte do produkcji serów, maszyny, urządzenia niezbędne podczas produkcji oraz poszczególne etapy procesów technologicznych. Podkreślono, że na każdym etapie przetwarzania mleka i produkcji serów, podstawowym elementem wytwarzania bezpiecznej żywności jest higiena ludzka, higiena pomieszczeń, narzędzi, maszyn i urządzeń. Tu również uczestnicy mieli okazję degustacji wyprodukowanych serów.
Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy, małżonkowie rolników, domownicy z województwa opolskiego i każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo.
Podczas zajęć szczególny nacisk położono na wiadomości praktyczne, które uczestnicy będą mogli wykorzystać w swojej działalności rolniczej.
Operacja ma na celu wymianę wiedzy i doświadczeń, współpracę między nauką a praktyką rolniczą, prezentowanie innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych, a co za tym idzie transfer wiedzy w rolnictwie ekologicznym.